Новини » Застраховане

Системата "Бонус-малус" ще стартира през 2012 година



Admin11.08.2011г 

Системата "Бонус-малус" ще стартира през 2012 година

Системата за диференцирано плащане на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, т.нар. „бонус-малус“, няма да заработи до края на годината, стана ясно преди дни. Дисциплинираните водачи ще могат да ползват отстъпка от цената за полицата най-рано през 2012 г. Причината за това е, от една страна, че все още не са окончателно разписани критериите, според които ще се определя диференцираната цена на задължителната полица, а от друга, че поправките в Кодекса за застраховането, които правят въвеждането на системата задължително, все още не са минали през парламента. Едва след това ще бъде разписана специална наредба, от която ще стане ясно с колко ще се оскъпява „Гражданска отговорност” при нарушения от страна на водачите и какви бонуси ще получават примерните шофьори.


Въвеждането на системата „бонус-малус” ще даде възможност цената на застраховката за водачи без нарушения да се понижи и обратното - за тези, които са нарушители на пътя и с много катастрофи, да плащат многократно повече. Компаниите ще могат много по-точно да определят риска и тарифите и така да намалят загубите си, които търпят в момента от задължителната застраховка. Редовните шофьори ще имат стимул да купуват полицата и това може да повиши обхвата й. В момента голяма част от водачите в малките населени места, които не излизат извън пределите им, карат без застраховка. Това важи и за т. нар. „летни” шофьори, които управляват автомобила си само няколко месеца в годината. Те сключват полицата си на вноски и „забравят” да платят поредната вноска в момента в който приберат автомобила в гаража. И не на последно място ще има финансови стимули да се подобри дисциплината на пътя.

Практиката на страни, които отдавна прилагат системата „бонус-малус”, показва, че и видът на автомобила, и поведението на водача трябва да оказват влияние при определяне на тарифата. Водачът с поведението си представлява риск, който е по-трудно прогнозируем от този на автомобила. На базата на техническите характеристики може да се дефинира кой автомобил какви рискове крие при управление и при движението си. Докато поведението на хората не може да се вкара в рамки. Единственото, което може да се направи, е да се води статистика, която да дава информация кои водачи биха били склонни към определен тип действия, обобщава Застраховател.




Коментари

Добави коментар

Реклама