Новини » Еко-ауто

Турбо или електроавтомобили



Admin20.09.2011г 

Турбо или електроавтомобили

Турбокомпресорите повишават ефективността на двигателите с до 40 процента и затова не е учудващо, че 75% от новите автомобили в Европа разполагат с тях.

До 2015 г. този дял може да нарасне до близо 90%.

В САЩ турбокомпресорите са по-рядко срещани, най-вече заради антипатията на американците към дизеловите автомобили, но това отношение може скоро да се промени в ерата на строги стандарти за икономия на гориво.

По-рано представата за турбоавтомобилите може и да беше свързана с шумни мощни двигатели, но сега тези устройства са инструмент за намаляване на емисиите на въглеродни газове.

Дизелов двигател с турбокомпресор може да измине с един литър гориво 40% по-дълго разстояние, а бензинов двигател - 20%.

Тази година на Международното автомобилно изложение във Франкфурт вниманието е насочено към електрическите автомобили и колите с ниски емисии на вредни газове, като почти всеки автомобилостроител представи свой електрически модел или планове да навлезе в прекрасния нов свят на електрификацията.

Според представители на сектора и анализатори обаче дори към 2020 г. електрическите автомобили ще имат малък пазарен дял.

Какъв е смисълът да зареждаш батерията с електричество, произведено от централа, работеща с въглища?

Дали светът наистина има нужда от електрическите автомобили от гледна точка на борбата с въглеродния диоксид?

"Това е основателен въпрос. Отговорът е - може би не. Турбокомпресорите са очевидното решение за намаляване на въглеродния диоксид, защото наистина силно увеличават ефективността.

В краткосрочен план наистина нямаме нужда и не можем да разчитаме на електрическите автомобили за съкращаване на въглеродните емисии. Може би не до 2030 или 2050 година", отбелязва Пиер Годия, представител на лобистка група в Брюксел.

Източник: Vesti.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама