Новини » Кола на месеца

BMW ActiveHybrid 5Admin01.02.2012г 

BMW ActiveHybrid 5

BMW добавя още един автомобил с интелигентната система ActiveHybrid в моделната си гама. Новото BMW ActiveHybrid 5 се въвежда на пазара от март 2012 г. Базовата цена на модела за България е 124 580 лв. с ДДС.
Най-новото поколение на технологията BMW ActiveHybrid е с усъвършенствано прецизно и особено ефективно управление на енергията. То позволява на BMW ActiveHybrid 5 да постигне ненадминато в премиум-горния сегмент на средния клас съотношение между динамични характеристики и разход на гориво. Задвижващата система генерира системна мощност от 250 кВт/340 к.с. Тя позволява движение само с електрическо задвижване със скорост до 60 км/ч, ускорява BMW ActiveHybrid 5 от 0 до 100 км/ч за 5,9 секунди и ограничава средния разход на гориво между 6,4 и 7,0 л/ 100 км. и емисии на СО2 от 149 до 163 г/ км. (данни измерени в ЕС тестови цикъл, в зависимост от избрания размер гуми).
Новото BMW ActiveHybrid 5 за първи път е оборудвано с редови шестцилиндров двигател с технология BMW TwinPower Turbo и мощност 225 кВт/313 к.с. и максимален въртящ момент от 400 Нм, идентичен като пъргавина, еластичност и ефективност с познатия двигател на BMW 535i. BMW TwinPower Turbo технологията на шестцилиндровия агрегат, който вече два пъти е носител на международното отличие „Engine of the Year Award“, включва Twin-Scroll-турбокомпресор, директно впръскване High Precision Injection и напълно променливо управление на клапаните VALVETRONIC.
С цел икономия на място електрическия синхронен двигател на BMW ActiveHybrid 5 е разположен в корпуса на осемстепенната автоматична трансмисия. Връзката между електрическото задвижване и трансмисията се извършва с помощта на съединител, а работната му температура се контролира от охладителната система на двигателя с вътрешно горене. Мощността на електрическото задвижване е 40 кВт/55 к.с. , като още от покой разгръща пълния си въртящ момент от 210 Нм. Захранването с електроенергия е поверено на мощна литиево-йонна батерия, разработена специално за BMW ActiveHybrid 5. Тя е поставена в изключително здрав корпус, разположена идеално защитена между двете задни колела в багажника. Състои се от 96 клетки и е оборудвана със самостоятелна охладителна система. Ефективният й капацитет от 675 ватчаса. Интегрирането на батерията в багажника е свързано с намалената му с 145 до 375 л. вместимост в сравнение с BMW Серия 5 Седан, задвижвано от двигател с вътрешно горене.
BMW ActiveHybrid 5 разполага с конвенционална 14-волтова бордна електрическа инсталация, както и високоволтова инсталация с работно напрежение 317 волта. Двете инсталации са свързани с инвертор, така че максимална част от електроенергията винаги да бъде използвана за постигането на по-висока динамика и комфорт. Освен електрическия двигател компресорът на климатичната инсталация също се задвижва само с електроенергия от литиево-йонната батерия. По този начин може да се осигури приятно темпериране на интериора дори и при изключен двигател с вътрешно горене – например в покой, при чисто електрическо движение, както и в режим на „безмоторно” движение т.нар. cruising. Освен това системата за стационарна климатизация може да се използва за охлаждане на интериора и преди стартиране на двигателя.

BMW ActiveHybrid 5 комбинира възможностите на пълен хибрид, които позволяват задвижване само с електричество при нулеви вредни емисии в градски условия, с най-спортните динамични характеристики сред конкурентите си и двуцифрено процентно намаление на разхода на гориво в сравнение с BMW 535i. При движение със скорост до 60 км/ч автомобилът се задвижва само от електродвигателя. При средна скорост от 35 км/ч литиево-йонната батерия разполага с електроенергия за изминаването на до 4 км. в чисто електрически режим. Двигателят с вътрешно горене се активира автоматично едва при повишаване на нуждата от задвижваща мощност. При ускорение той се подпомага от Boost-функцията на електромотора.
За още по-висока ефективност на технологията BMW ActiveHybrid, интелигентното управление на енергията на управляващата електроника на BMW ActiveHybrid включва и множество иновативни функции, които гарантират ефективната работа на задвижващата система. Зареждането на мощната литиево-йонна батерия целенасочено се извършва само по време на движение по инерция или при спиране на автомобила. От друга страна, по време на ускорение електродвигателят изпълнява и функцията Boost. Той подпомага бензиновото задвижване за гарантиране на особено динамично ускорение, което чувствително увеличава спортното усещане при шофиране на лимузината. Освен това в режим ECO PRO при движение по инерция със скорост до 160 км/ч двигателят с вътрешно горене може да бъде изключен и напълно отделен от задвижването. Активираният по този начин режим на „безмоторно” движение т. нар. cruising позволява комфортно шофиране при оптимално оползотворяване на натрупаната от автомобила кинетична енергия. Постигнатият по този начин потенциал за повишаване на ефективността се увеличава и от гумите с понижено съпротивление при търкаляне. Също така както при чисто електрическо движение из града, така и в „безмоторен” режим е гарантирана безпрепятствената работа на всички функции по отношение на сигурността и комфорта. За предотвратяване на работата на двигателя на празен ход при спиране на кръстовища или в задръствания BMW ActiveHybrid 5 се оборудва с функцията Hybrid Start Stop, която е специфично конфигурирана.
За да се постигне максимално ефективно управление на енергията системата за енергиен мениджмънт прави прогнозен анализ на ситуациите на пътя, въз основа на който работата на компонентите на задвижването може да бъде управлявана максимално ефективно (в зависимост от качеството на наличните навигационни данни). За тази цел управляващата електроника е свързана със серийната навигационна система Professional и има възможност да обхване дори и данните, които говорят за промяна на външните условия или на желанията на водача. Въз основа на този анализ автомобилът се настройва, за най-ефективно оползотворяване на енергията.
Сред факторите за промяна на режима на работа на системата са характеристиките на пътя и максимално допустимата скорост на движение. Ако например пред автомобила има участък със спускане по наклон, BMW ActiveHybrid 5 може изцяло да използва натрупаната електрическа енергия за задвижване на автомобила, защото при последващото спускане високоволтовата батерия отново ще бъде напълно заредена – при това напълно „безплатно”. Освен това при по-дълго спускане по наклон електромоторът може да поеме и функцията на генератор и да захранва батерията, без автомобилът да намалява скоростта си. Също така своевременно преди достигане на целта на пътуването може да се осигури възможно най-пълно зареждане с цел постигането на максимално голям чисто електрически пробег в зоната около целта.

Работното състояние на задвижващите компоненти се изобразява на арматурното табло и на контролния дисплей на BMW ActiveHybrid 5 с помощта на специфични за модела индикатори. Освен енергийните потоци и индикацията за рекуперация чрез допълнителна графика в областта на оборотомера се изобразява и Boost-функцията на електромотора при ускорение. Специфично меню в системата за управление iDrive информира за степента на зареждане на литиево-йонната батерия и за съвместната работа на двигателя с вътрешно горене и електромотора по време на пътуване.
Всички специфични хибридни компоненти на задвижването и системата за управление на енергията са разработени специално за BMW ActiveHybrid 5. Това води до особено хармонична цялостна концепция, която убедително подчертава качествата на технологията BMW ActiveHybrid при ежедневно шофиране. Естествено, всички нови хибридни компоненти имат ресурс колкото и целия автомобил.
Технологията на окачването на BMW ActiveHybrid 5 включва двойни предни напречни носачи и интегрална задна ос, електромеханично кормилно управление Servotronic с променливо в зависимост от скоростта сервоусилване, както и мощна спирачна система и 17-инчови алуминиеви джанти. Като опция се предлага динамичният контрол на амортисьорите. Системата за контрол на стабилността DSC (Dynamic Stability Control) освен стабилизиращата функция чрез спирачни намеси и редуциране на мощността на двигателя включва и режим DTC (Dynamic Traction Control), антиблокираща система (ABS), системата за подпомагане на спирането в завои Cornering Brake Control (CBC) и динамичният контрол на спирачките (DBC) както и спирачен асистент, компенсация на фадинга, функция за подсушаване на спирачките и асистент при потегляне по наклон. Като опция се предлага динамичният контрол на амортисьорите с електронно управлявани амортисьори.
Специфичните за хибридната модификация мерки за защита на мощната литиево-йонна батерия и управляващата електроника са интегрирани в цялостната концепция на BMW Серия 5 с цел оптимизиране на активната и пасивната сигурност. Силите, възникващи при сблъсък, се отвеждат от пътническата клетка и хибридните компоненти с помощта на високоякостни носещи структури и обширни деформационни зони. Освен това BMW ActiveHybrid 5 серийно се оборудва с предни и странични въздушни възглавници, странични въздушни възглавници за глава тип „завеси” за двата реда седалки, триточкови автоматични предпазни колани на всички места, ограничители на усилието и обтегачи на предпазните колани, както и ISOFIX крепежни точки за детски седалки отзад.
И при BMW ActiveHybrid 5 с помощта на серийния driving experience switch освен настройките „Sport+“, „Sport“ и „Comfort“ (допълнително и „Comfort+“ при опцията динамичен контрол на амортисьорите) може да бъде избран и режимът ECO PRO, който подпомага подчертано спокойният и икономичен стил на шофиране и отдава предпочитание на чисто електрическото задвижване на автомобила. Като алтернатива на серийната автоматична трансмисия автомобилът може да бъде оборудван и с опционалната спортна автоматична трансмисия, която се отличава с повишена динамика на превключването на предавките.

В допълнение към серийното оборудване с 4-зонова автоматична климатична инсталация и навигационна система Professional за повишаване на комфорта и индивидуалността се предлагат и активни седалки, активна вентилация на седалките, система за комфортен достъп, Smart Opener за задния капак, Soft-Close автоматика за вратите, електрически задвижван люк на покрива, както и висококачествена аудиосистема и развлекателна система за пътниците на задната седалка.
При BMW ActiveHybrid 5 спортно-елегантният дизайн на каросерията на BMW Серия 5 Седан е подчертан от специфични за модела акценти, които насочват вниманието към неговата система за задвижване. Надписите „ActiveHybrid 5“ на задните колони, бъбрековидната радиаторна решетка с галванизирани прегради и матово-хромираните накрайници на ауспусите са външните отличителните белези на модела. Като опция се предлагат и 18-инчови алуминиеви джанти Streamline Design, които имат особено високи аеродинамични качества. Освен това BMW ActiveHybrid 5 е единственият модел от BMW Серия 5, който може да бъде поръчан в цвят Bluewater – светло син металик. Моделът изпъква визуално и с лайстните на праговете с надпис „ActiveHybrid 5“, алуминиевия плакет със съответния надпис на средната конзола, специфичния капак на двигателя и видимият в багажника надпис „ActiveHybrid Power Unit“ върху специалния корпус на мощната батерия.
Изборът на цветовете в интериора, тапицериите на седалките и интериорните лайстни е идентичен с този при BMW Серия 5 Седан. Серийното оборудване за комфорт е допълнено не само от навигационната система Professional, но и от автоматичната 4-зонова климатична инсталация и системата за стационарна климатизация. По желание BMW ActiveHybrid 5 може да бъде оборудвано с множеството асистиращи системи и мобилни услуги на BMW ConnectedDrive, както и почти всички опции, предлагани за BMW Серия 5.
Коментари

Добави коментар

Реклама