Новини » Крими

230 маршрутки и 180 таксита са проверени в столицата при операция на пътни полицаи



Admin11.04.2012г 

230 маршрутки и 180 таксита са проверени в столицата при операция на пътни полицаи

Столични пътни полицаи и представители на Държавна автомобилна инспекция санкционираха над 140 шофьори на маршрутни таксита и 35 водачи на таксиметрови автомобили при масирана акция вчера и тази нощ. Операцията на територията на София се проведе на два етапа – в светлата част от денонощието обект на проверка бяха маршрутните таксита, а през нощта – таксиметровите автомобили. Служителите на реда и представителите на ДАИ констатираха нередности за 170 от проверените 230 маршрутки. Шофьорите на тези возила са засечени в нарушения както по Закона за движение по пътищата, така и в нормативната база на ДАИ.
Проверяващите установили, че страничната плъзгаща се врата на 146 возила нарочно била запечатана, за да се икономисва място и това налагало пътниците да влизат през предната дясна врата. Друго установено нарушение е свързано с претовареността на маршрутките - над 30 от тях превозвали много повече пътници от позволеното в нормативната база. Двама от шофьорите управлявали возилата с актове, съставени по Закона за движение по пътищата с изтекъл срок. Един водач е санкциониран за изтекла шофьорска книжка, друг нямал валидна полица за гражданска отговорност, установили проверяващите. Констатирани са и някои технически неизправности - две возила били с неизправни светлини, две се оказали без документ за годишен технически преглед, на три от тях липсвали страничните огледала, а други три били със спукани челни стъкла.
Проверените през нощта таксиметрови автомобили са около 180. Двама шофьори управлявали колите без свидетелство за управление на МПС, а други петима били санкционирани с актове за административно нарушение по Закона за движение по пътищата, глобените с фишове са шест.
Представителите на ДАИ съставили 35 акта на водачите и отнели едно свидетелство за правоуправление на нередовен водач. Останалите нарушения са по Наредда № 34 и 35 на ДАИ.
 




Коментари

Добави коментар

Реклама