Новини » Застраховане

Гражданската поскъпва пак?



Admin02.10.2012г 

Гражданската поскъпва пак?

Очаква се повишение на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това прогнозират от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), които от известно време сигнализират за поскъпване на тази застраховка.

Част от застрахователните компании обмислят също да въведат самоучастие по застраховката "Автокаско" и въвеждане на системата "Бонус-Малус", при която цената на застраховката пада, ако шофьорът не прави катастрофи.

Традиционно в последните месеци на годината се подновяват полиците по застраховка "Гражданска отговорност". Именно тогава, някои компании намаляват цените на застраховката с цел по-голям брой клиенти, но като цяло в последните няколко години средната й цена расте, информира БНТ.

"Като теглим чертата към края на тази година, също ще видим, че на практика е имало малък ръст в цената и същото очакваме и за догодина. Според мен, ръстът на цената не може да надвишава 10%, но за догодина в рамките на тези проценти мисля, че всяка компания ще коригира цените си по-скоро нагоре", каза Коста Чолаков, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

От АБЗ заявиха, че обмислят да се въведе самоучастие до 200 лева при "Авто Каско", но то няма да е задължително, поради незадължителния характер на застраховката. При самоучастието застрахованото лице дължи по-ниска премия.

При щетимост, обаче изплатеното обезщетение също се намалява със съответния размер на самоучастие. Обсъжда се и въвеждане на принципа "Бонус-Малус".


Източник: Finance5.BG




Коментари

Добави коментар

Реклама