Новини » Застраховане

Получихте ли писмо за "Гражданската"?Admin20.11.2012г 

Получихте ли писмо за "Гражданската"?

Под 75% от водачите у нас са сключили задължителната полица, сочат данните на Комисията за финансов надзор и на застрахователите.

Тревожната статистика се дължи и на немарливост на собствениците, които държат колата на трупчета в двора или гаража и си мислят, че не им трябва полица. Всъщност ако не свалят регистрационните табели и не ги върнат в КАТ, автомобилът се води, че е в движение и застраховката е задължителна.

Къде е "Гражданската"?
Според застрахователи от около 950 000 коли, които нямат "Гражданска отговорност", поне 200 000 са трайно паркирани или рядко излизат на пътя.

Според зам.-председателя на КФН Борислав Богоев по-коректният начин за изчисляване обхвата на "Гражданската отговорност" е, като се сметне относителният дял на пътнотранспортните произшествия по вина на водачи, които нямат задължителната застраховка в общия брой на настъпилите инциденти. По този показател без необходимата полица в момента се оказват само 2% от шофьорите. Богоев обаче смята, че по-голямата част от превозните средства, които нямат застраховка, са или извън движение, или се използват много рядко.

Според статистиката обикновено нарушители са собствениците на автомобили в малките градове и селата. Водачите там много често считат за нормално да не сключват "Гражданска отговорност", защото за тях това е излишен разход.

Имате поща
Гаранционният фонд стартира вчера кампания за изпращане на писма на всички собственици на автомобили без "Гражданска отговорност". Уведомления ще получат всички шофьори, които не са сключили задължителната застрахователна полица към 4 ноември тази година.

От фонда предупреждават, че е възможно някои от шофьорите да получат уведомление, дори ако са застраховали колите си, тъй като не всички брокери поддържат актуални данни за клиентите си. В такъв случай гражданите трябва да се обръщат към своя застраховател. Писма ще получат и тези, които са прехвърлили автомобила си на друг собственик в първите дни на месеца.

Синхрон
КАТ вече стартира масираните проверки за наличие на "Гражданска отговорност". Глобите за шофьор с автомобил без застраховка е между 400 и 600 лв. за физически лица и до 5000 лв. за фирми.

При повторно нарушение санкциите са съответно до 2000 лв. и до 10 000 лв. Освен това за определен период от време се взема книжката на водача, като за нарушението си той получава акт по застрахователния кодекс и му се отнемат конкретен брой контролни точки.

Източник: в. "СЕГА"
Коментари

Добави коментар

Реклама