Новини » Застраховане

„Гражданска отговорност ” - с нови цениAdmin26.11.2012г 

„Гражданска отговорност ” - с нови цени

Спрямо летните месеци при някои дружества увеличението достига 95 лв. Други пък са намалили цените, а най-сериозното поевтиняване е от 28 лв.

7 от общо 17 дружества, които работят на пазара у нас, предлагат „Гражданска отговорност” на нови цени от октомври и ноември. Това показват данни на финансовия надзор. Един от застрахователите е повишил сериозно цената на полицата за шофьори до 23 г.

Младите водачи традиционно плащат по-скъпо за „Гражданска“, защото се счита, че рискът при тях е по-висок.

Според новата тарифа на дружеството тези шофьори, които карат леки коли с обем на двигателя между 1300 и 1600 куб. м, вече ще трябва да плащат 367 лв. Такава е цената на застраховката, ако тя се плати на една вноска и в цената не е включен сертификат „Зелена карта”. През август обаче шофьорите до 23 г. са плащали за същата полица с 95 лв. по-малко. Това е ръст на цената с около 25 на сто.

Същата компания е вдигнала цените на „Гражданска отговорност” и за по-възрастните водачи над 30 години. Така при същия обем на двигателя на автомобила застраховката вече струва 188 лв. И тук цената важи, ако цялата премия се внесе еднократно и не е включен сертификатът „Зелена карта”.

През лятото обаче същата полица е била с 51 лв. по-евтина. Друго дружество е повишило цената на „Гражданска отговорност” с 31 лв., става ясно от данните на КФН. Така от края на миналия месец полицата за коли с обем на двигателя до 1600 куб. см се продава за 318 лв. През август обаче шофьорите са плащали при този застраховател 287 лв.

Някои застрахователни компании са заложили по-гъвкав подход в новите си тарифи. Например едно от дружествата е повишило цената на „Гражданска отговорност” при еднократно плащане и е подобрило условията, ако премията ще се внася разсрочено. Така водачите над 29 г. в София и Варна, които карат автомобили с обем на двигателя между 1301 и 1600 куб. см, вече дължат 203,30 лв., ако платят цялата премия наведнъж. Това е с 5 лв. повече спрямо летните месеци.

Полицата при същите условия, но на разсрочено плащане, се предлага от застрахователя за 217,50 лв. Това обаче е с 10 лв. по-малко в сравнение с август. Младите шофьори под 29 г. също ще могат да се възползват от по-изгодни условия, ако платят застраховката на няколко части. Тогава намалението достига 28 лв. спрямо летния период.

Любопитното е, че има още три компании, които са свалили цените на „Гражданска отговорност”. При тях цените са паднали между 5 и 7 лв.


Източник: в. "Монитор"
Коментари

Добави коментар

Реклама