Новини » Крими

ГДБОП И НАП разкриха схема за източване на ДДС при търговия с горива



Admin05.12.2012г 

ГДБОП И НАП разкриха схема за източване на ДДС при търговия с горива

Акцията на служители от ГДБОП и НАП е проведена вчера в София и Перник. Тя е във връзка с разследване по образувано досъдебно производство по чл.321, вр. чл.255 от НК - за избягване на данъчни задължения при реализиране на голямо количество течни горива на територията на България. Горивата са доставяни от Гърция и след внасяне на дължимия акциз са извършвани множество симулативни сделки с цел неплащане на дължимия ДДС. Съвместните действия са под надзора на Специализираната прокуратура.
В процеса на предварителната работа е установена престъпна група, използвала “верига” дружества. Според разследващите условно те може да се разделят на три групи – фирми в ролята на “липсващи търговци”, дружества - “буфери” и “брокери”, които са и реалните ползватели на данъчни кредити. При така изградения престъпен механизъм едно дружество можело в три последователни данъчни периода да е търговец, реализиращ гориво с платен ДДС, като на това ниво обикновено счетоводната и фирмената документация са изрядни/; да е “буфер”, и през последния период - да е фирма, придобиваща горивото.
В хода на акцията с цел документиране на дейността на групата, извършвала данъчни престъпления, са претърсени обекти на общо 14 адреса /бензиностанции, офиси и жилищни помещения/, а също и 4 моторни превозни средства. В една от бензиностанциите са установени около 18 тона незаприходено гориво. Иззети са счетоводни документи, компютърни конфигурации, печати, мобилни телефони, СИМ карти и други веществени доказателства.
Задържани са общо 13 души – софиянците Ю.К./35 г./, участвал в пътен инцидент с причинена смърт, Б. Л. /45 г./, регистриран за подправяне на пари и ценни книжа, Г.Г. /32 г./ - за грабежи, кражба и нанасяне на средна телесна повреда, Е.Г. /43г./ - с регистрации за измама, използване на неистински документ и укриване на данъци в особено големи размери, М.Г. /31 г./, К.К. /35 г./, А.К. /31 г./ и Й.Д. /28 г./, перничаните В.И. /31 г./, Л.С. /28 г./ и А.С. /40 г./, З.А. /32 г./ от Монтана и И.З. /31 г./ от Благоевград.
Изяснено е, че за последната година размерът на нанесените щети за бюджета е около 12 000 000 лева. Работата по документирането на престъпната дейност продължава съвместно със служители на Агенция „Митници”.




Коментари

Добави коментар

Реклама