Новини » Еко-ауто

Peugeot 2008 HYbrid Air - важен етап по "зеления" път



Admin21.02.2013г 

Peugeot 2008 HYbrid Air - важен етап по "зеления" път

С технологията HYbrid Air Peugeot потвърждава решимостта си да продължава да работи за намаляване на разхода и емисиите на своите автомобили, както да бъде сред пионерите на нови технологии. HYbrid Air е full-hybrid система, която използва бензинов двигател и сгъстен въздух. Технологията представлява ключов етап от програмата за постигане на разход от 2 л/100 км. Благодарение на своята опростеност и надеждност, тя ще предложи на клиенти от цял свят достъп до изключително икономични автомобили.

Хибридна стратегия
Peugeot си постави за цел да намали средните емисии на автомобилите в гамата си до 116 г СО2/км през 2015 година, при това без компромис с останалите технически показатели. За целта, марката инвестира в различни технологии, които вече са внедрени и позволяват значителен напредък в тази посока : по-голям КПД на двигателите с вътрешно горене, стратегията down-sizing за бензиновата и двизеловата гама, прилагане на функцията Stop&Start, електрически автомобили и др.

HYbrid4, която комбинира дизелов с електрически двигател, е част от тази стратегия. Лансирана за първи път в света с кросовъра 3008, тя бе внедрена по-късно в 508 RXH и 508. 20 000 клиента на HYbrid4 вече се убедиха в удоволствието от управлението, ефективността, лесното използване, липсата на шум и ниските емисии (от 88 г/км), които тя предлага.

С HYbrid Air Peugeot отново представя революционно решение за намаляване на вредните емисии, достъпно за клиентите на марката в цял свят. Технологията е внедрена в новия градски кросовър 2008, предназначен за пазарите на три континента. Задвижващата верига комбинира бензинов двигател и резервоар за сгъстен въздух и предлага отговор както на очакванията на клиентите, така и на предизвикателствата пред съвременните автомобили.
Важен етап по пътя към постигане на разход от 2 л/100 км, HYbrid Air ще допълни останалите решения, а именно усъвършенстване на двигателите и намаляване на теглото чрез нови платформи.

HYbrid Air, очевидното решение
Спецификациите на новата технология включват ясни цели: значително намаляване на разхода и емисиите на СО2, достъпна цена, приложимост за леките и лекотоварните автомобили от сегментите В и С, предлагане на широк кръг пазари в света. За да изпълни тези задачи, HYbrid Air залага на изпитани технологии: новото поколение 3-цилиндрови бензинови двигатели, сгъстен въздух. Депозираните 80 патента са доказателство за изключителния потенциал, мобилизиран от отделите „Проучване“ и „Развитие“.

Принцип на действие
HYbrid Air комбинира два вида енергия за постигане на възможно най-високия КПД в дадена ситуация. Въздухът подпомага бензиновия двигател, а понякога го замества, за да се постигне максимална ефективност на работата му във фазите потегляне и ускоряване.
Тази технология използва някои нови за автомобилите компоненти, които се прилагат успешно в сфери като самолетостроенето. HYbrid Air включва : резервоар за въздух под налягане, разположен в централния тунел под каросерията, резервоар ниско налягане на нивото на задния мост, който играе роля на разширителен съд, хидравлична група, включваща мотор и помпа, инсталирана върху трансмисията под предния капак. Тази трансмисия се състои от пилотирана епициклоидална предавка за управление на разпределението на двете енергии. Тя замества механичната скоростна кутия и позволява автоматизация на смяната на скоростите.

Двигателят с вътрешно горене е 3-цилиндров бензинов последно поколение, който използва всички съвременни технологии: оптимизиране на теглото и размерите чрез максимална интеграция на компонентите, намаляване на вътрешните триения чрез използване на покритие Diamon Like Carbon, охлаждане тип Split Cooling за по-бързо покачване на температурата и др.
Първото предимство на HYbrid Air е че е съвместима със съществуващата платформа в полза на размерите в купето, модулността и обема на резервоара за гориво, които остават непроменени.

3 режима : Въздух („нула емисии“), Бензин, Комбиниран
Хидравличната група управлява двата източника на енергия за постигане на възможно най-голям общ КПД, според конкретната ситуация. Преминаването между трите режима се извършва напълно незабележимо за водача.

В режим „Въздух“, единствено енергията на сгъстения въздух движи автомобила. Разширявайки се, въздухът заема все по-голямо пространство в резервоара и по този начин премества съответен обем масло. То пренася енергия, която захранва хидравличния мотор, съединен с епициклоидалната предавка. Тъй като двигателят с вътрешно горене е изключен, автомобилът се движи без да консумира бензин и без да отделя СО2.
Този режим е най-подходящ за движение в градски условия.

В режим „Бензин“, единствено 3-цилиндровият двигател 1,2 VТi задвижва автомобила. Спрямо предходното поколение той е по-лек с 21 кг, а триенията са намалени с 30%. Благодарение на новия тип охлаждане, цилиндровата глава и цилиндровият блок се намират в различни охлаждащи кръгове за по-бързо повишаване на температурата, а оттам и по-ниски емисии на СО2. Този режим е предвиден за движение извън града, при постоянна скорост.

В комбинирания режим, бензиновият и хидравличният мотор работят заедно, в съотношение, което се определя според ситуацията, така че да се постигне оптимален разход. Благодарение на гъвкавостта си, системата HYbrid Air може да захрани хидравличния мотор от два източника на енергия. Докато количеството енергия в резервоара за сгъстен въздух е достатъчно, за да се отговори на искането на водача, хидравличният мотор използва този източник, след което, ако се наложи, той може да бъде захранен директно от хидравличната помпа.
Този режим е подходящ най-вече за фазите потегляне и ускоряване при движение в града или извън него.

Презареждането на резервоара за енергия се извършва по два начина. При намаляване на скоростта (спиране или отнемане на газта) забавянето се постига не чрез притискане на спирачните накладки към дисковете, а чрез съпротивлението на сгъстяване на въздуха в този резервоар. Другият начин е презареждане чрез повторното стартиране на бензиновия двигател. В тази ситуация част от енергията, произведена от бензина, се използва за сгъстяване на въздуха. В двата случая максималният енергиен капацитет на резервоара под налягане се достига само за десет секунди.

Към целта от 2 л/100 км
Предимствата на HYbrid Air са много. Използването на доказани компоненти гарантира нейната гъвкавост и здравина и я прави приложима във всички условия на движение в различните страни. Тази забележителна новаторска система има потенциал да се превърне в основна хибридна технология на международния пазар. Потребителите както на леки, така и на товарни автомобили от сегментите В и С ще получат : режим „нула емисии“ и следователно нулев разход на гориво през 80% от времето в града, съответно, намаляване на разхода на гориво с 45% в градски условия, гъвкаво управление, благодарение на автоматизираната трансмисия,
непроменено вътрешно пространство и модулност, както и обем на резервоара за гориво,
сигурност, благодарение на използването на изпитани компоненти.

В сравнение със сегашното поколение автомобили от сегмента В, HYbrid Air намалява значително разхода и емисиите на СО2. Хомологационният тест показва едва 2,9 л/100 км и 69 г/км.
HYbrid Air играе решаваща роля в стратегията за намаляване на разхода до 2 л/100 км, заедно с по-нататъшното усъвършенстване на безниновия двигател и на платформата. Що се отнася до двигателя, стратегията down-sizing, охлаждането Split Cooling, изгарянето на горивото, са важни крачки към успеха. От своя страна, платформата е в основата на концепцията и производството на всеки нов модел. Използването на леки материали и иновативни производствени процеси ще позволи значително намаляване на теглото на автомобила.

Новаторски модел на проучване и развитие
Една толкова новаторска концепция не може да се създаде по класическа схема. Технологията HYbrid Air е резултат от проект, в който участват 200 души. Специалистите, отговарящи за проектирането на задвижващата верига, за стратегическата визия и за изследването на клиентелата, работят в тясно сътрудничество с доставчиците, сред които е Bosch. Накрая, HYbrid Air е разработена с финансовата помощ на програмата за инвестиции в бъдещето на Ademe – Френската агенция по околната среда и управлението на енергията.

Peugeot
Peugeot има 10 000 центъра в 160 страни. През 2011 година, Марката реализира 2 114 000 продажби в света, разшири дейността си на основните развиващи се пазари и продължава да повишава нивото на гамата си. Тя потвърждава ангажимента си в областта на екологията, въвеждайки микро-хибридната дизелова технология e-HDi и лансирайки през 2012 година три модела full hybrid diesel Hybrid4.
Peugeot е единствената марка, която предлага пълна гама мобилност, която включва леки и товарни автомобили, скутери, велосипеди и разнообразни услуги, сред които програмата Mu.
Източник:Peugeot-2008-HYbrid-Air---важен-етап-от-хибридизацията-на-гамата" rel="nofollow" target="_blank">Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама