Новини » Тунинг

Toyman - ретро-купе със стил



Admin19.03.2013г 

Toyman - ретро-купе със стил

Руските автомобили за повечето хора носят обозначението ВАЗ, ГАЗ, УАЗ и ТаГАЗ. Но в Русия, както и в много други страни има независими автопроизводители, които не са свързани по никакъв начин с големи концерни. Най-известният подобен производител е Маруся, а имена като това на компанията AGATA е известно само на много тесен кръг специалисти. Но именно тези малки и неизвестни фирми правят много интересни коли, които в никакъв случай не могат да се сравняват с продукцията тип "ширпотреба" на голимети производители.

През 1998-а московския инженер Алексей Косых основава Фонда за авторски автомобили AGATA, който помага на любителите на редки и уникални коли да реализират най-съкровенните си мечти и фантазии. Фондът има много сериозна инженерна база и привлича като сътрудници много известни руски дизайнери, разработили за него интересни автомобили.

Първенцът на AGATA е задноприводното, класически тип купе AGATA-01, след него са направили родстъра AGATA-08, изпълнен в стилистиката на Morgan Aero 8, хот-рода Alex и накрая ретро-купето Toyman, във външноста на което лесно се виждат стилни забежки ала довоенно Bugatti.

Отвън в колата няма и намек за руския й произход. И ако екстериорът предизвиква асоциации със златните автомобилни години на миналия век отпреди Втората световна война, то пълнежът е напълно съвременен. В основата на Toyman лежи шасито на седана Toyota Crown, подложено на много сериозна доработка.

Колата има стоманен монокок, изработен с пооща на лазерно рязане и обработка на стругове ЦПУ. Тази конструкция ще бъде използвана и за следващи модели на AGATA, като по нататък ще се откажат напълно от използването на чужди "донори".

Външните панели са от карбон, но има вариант и за изработка с алуминиеви панели. Сред особеностите на конструкцията се отличава твърдият сгъваем покрив, който влиза в багажника за само 12 секунди с помоща на хидропривод. Подобен механизъм е уникален за руски автомобил, а и при световните марки се среща сравнително рядко.

Качеството на интериора отговаря на най-висок стандарт, използвана е кожа, алкантара и дървени апликации от ценни породи дървесина. Колата е с две въздушни възглавници, аудиосистема Pioneer, АБС и круз-контрол.

Габаритите на Toyman впечатляват - дължина 5,50 м, ширина 1,79 м, междуосие 3,27 м. Под капака се разполага 3-литров, атмосферен двигател Toyota с мощност 220 к.с., куплиран с петстепенен автоматик. От място до 100 км/ч, тежащата 1600 кг машина се ускорява за 8 сек, а максималната скорост надхвърля 200 км/ч.

Никой не очаква сериозно серийно производство на колата - годишният план е за десетина коли, всяка от която за конкретен поръчител със собствени виждания по обзавеждането. Това означава и сериозна цена, въпреки, че тази на Toyman е далеч от цените на подобни коли, правени в Америка или Европа. Цената тръгва от 3 милиона рубли /147 000 лева/, докато цената на подобния американски Delahaye Bella Figura Type 57S Coupe, също направен по мотиви на Bugatti, стартира от $250 000 за машина с пластмасово купе и от $450 000 за алуминиево.

Кратка техническа характеристика на AGATA Toyman: купе-кабриолет, две места, маса 1600 кг, мотор 3 литра, мощност 220 к.с., максимална скорост 200+ км/ч, 0-100 км/ч за 8 сек.
Източник:Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама