Новини » Застраховане

Двойно по-скъпа „Гражданска” за...



Admin21.10.2013г 

Двойно по-скъпа „Гражданска” за...

Двойно по-скъпа „Гражданска отговорност” плащат шофьорите, които са предизвикали произшествие на пътя. 7 от общо 17 застрахователни компании, които работят на пазара у нас, вече определят цената на застраховката според това дали водачът е причинил инцидент или не, става ясно от сайта на Комисията за финансов надзор.

От 5% до 150% може да бъде оскъпяването

на „Гражданската отговорност” в зависимост от поведението на шофьора. Една от водещите застрахователни компании у нас повишава цената на полицата с 5 на сто, ако водачът е причинил едно пътнотранспортно произшествие през предходната година. В случай че предизвиканите инциденти са два, полицата поскъпва с 50 на сто.

Оскъпяването достига дори 100% при три ПТП-та през предходната година. Ако произшествията са повече, увеличението е със 150%.

Няколко застрахователи завишават цената на „Гражданската отговорност” с между 25 и 30 на сто, ако водачът е предизвикал инцидент на пътя през последните три години. При други оскъпяването се базира само на причинените катастрофи през последната година и е около 10%.

Застрахователните дружества предлагат и отстъпки за съвестните шофьори, става ясно от тарифите им, публикувани на сайта на финансовия надзор.

Водеща компания дава намаление на цената с 15 на сто, ако през последните две години водачът не е предизвикал ПТП.

Друг застраховател прави 5% отстъпка, ако шофьорът не е причинил вреди през последните три години.

От Комисията за финансов надзор отдавна предлагат да бъде въведена единна бонус-малус система за диференцирано плащане на задължителната застраховка за шофьорите „Гражданска отговорност”. Идеята беше да се въведе общ модел за всички компании.

Предложението за въвеждането на диференцирано плащане по полицата беше внесено за разглеждане в парламента с промени в Кодекса за застраховането още през 2011 г. Тогава обаче депутатите отхвърлиха целия проект заради текст, който предвиждаше шофьорите да плащат на една вноска премията по задължителната застраховка. Междувременно някои дружества вече са променили цените на „Гражданската отговорност” във връзка с предстоящата кампания. Традиционно в края на годината много шофьори подменят задължителната полица.

„Вече две-три компании понижиха цените по „Гражданска отговорност” в опит да повишат продажбите”, коментира Константин Велев от управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи. Според него поевтиняването не отговаря на развитието на риска, свързан с тази застраховка.

От бранша припомнят, че изплатените обезщетения непрекъснато се увеличават. През юни миналата година бяха въведени и нови по-високи лимити при обезщетенията по „Гражданска отговорност”. Така минималната застрахователна сума за неимуществени и имуществени вреди при телесно увреждане или смърт за събитие с едно пострадало лице вече е 2 млн. лв.

При две или повече пострадали лица сумата скача до 10 млн. лв. За вреди на имуществото тя е 2 млн. лв. за събитие.

Очакванията са застрахователните компании да направят по-сериозни промени в тарифите си следващия месец.


Източник: в. "Монитор"




Коментари

Добави коментар

Реклама