Новини » Застраховане

Без различни тарифи за "Гражданска отговорност" у нас и в чужбинаAdmin24.10.2013г 

Без различни тарифи за "Гражданска отговорност" у нас и в чужбина

Различните тарифи на застраховката "Гражданска отговорност" за шофиране в България и в чужбина вече са минало.

Това става, след като Комисията за финансов надзор (КФН) прие промени в наредбата, която регламентира уреждането на претенции и изплащането на обезщетения.

Измененията се налагат поради констатацията на трайна практика при застрахователите за издаване на полици по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, като потребителите погрешно се информират, че застраховката има покритие само за територията на страната, се казва в съобщението на държавния регулатор.

Промените са приети заради установената практика дружествата да предлагат по-ниска цена на полицата, ако шофьорът декларира, че няма да напуска България с колата си. Ако пък възнамерява да пътува и в чужбина, шофьорът плаща по-скъпо. Според КФН това представлява заблуждаване на собственика на автомобила, че няма право да кара зад граница, ако избере по-евтината тарифа.

Това е в пряко противоречие с Кодекса за застраховането и с европейските директиви, според които срещу една сума полицата важи в целия ЕС и останалите държави, включени в Многостранното споразумение. След обнародването на наредбата в Държавен вестник застрахователите вече няма да могат да прилагат двойното тарифиране.

Според експерти това леко ще повиши цената на "Гражданска отговорност" за тези, които са избирали евтиния вариант.

Предвид предстоящата кампания за подновяване на полиците до края на годината обаче вероятно цените леко ще паднат, което вече е факт при някои застрахователи. След 15-20 януари обаче се очаква вдигане на цените, прогнозират от бранша.


Източник: Finance5.BG
Коментари

Добави коментар

Реклама