Новини » Еко-ауто

Eкологичните категории „Евро 5“ и „Евро 6“ ще осигуряват данък с 50% отстъпка



Admin06.11.2013г 

Eкологичните категории „Евро 5“ и „Евро 6“ ще осигуряват данък с 50% отстъпка

Собствениците на нови автомобили, които са с мощност на двигателя до 100,6 конски сили и отговарят на екологичните категории „Евро 5“ и „Евро 6“, ще плащат догодина данъка за тях с 50% отстъпка.

Намалението за колите от „Евро 4“ и „Евро 3“ ще бъде 40 на сто. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, приети вчера на второ четене в бюджетната комисия в парламента.

„Евро 5“ е въведена от септември 2009 г. Това на практика означава, че двигателите на всички нови автомобили, произведени след този период, трябва да отговарят на екологичната категория.

Предвижда се „Евро 6“ да бъде въведена от септември 2014 г., но и сега има компании, които произвеждат коли с високоекологични двигатели.

Депутатите в бюджетната комисия решиха още собствениците на леки коли с катализатори, които не съответстват на екологичните категории над „Евро 3“ включително, също да ползват отстъпка от данъка. За 2014 г. тя ще е 30% вместо досегашните 50 на сто.

През 2015 г. отстъпката ще се свие на 20%, а през следващата година – на 10 на сто. Идеята е постепенно намалението на данъка за старите неекологични автомобили да отпадне.

„Наличието на действащо катализаторно устройство ще се доказва по досегашния ред, т.е. в декларацията ще се посочва, че има такова“, обясни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова след заседанието на комисията.

Финансовото министерство е получило и уверение от общините, че те на място осъществяват контрол
на автомобилите с катализатори.

„Затова се взе решение да не се слагат допълнителни изисквания, които ще утежнят гражданите при доказване на условията за ползване на тази преференция“, обясни Петкова.

Според нея около 30-40% от автомобилите с действащи катализатори и с екологичен стандарт до „Евро 3“ ползват тази отстъпка.

Ще има изискване обаче за доказване на екологичните категории. Това ще може да става с всеки документ, от който е видно каква е тя.


Източник:в. "Монитор"




Коментари

Добави коментар

Реклама