Новини » Еко-ауто

Ford пуска три екологични коли



Admin22.11.2013г 

Ford  пуска три екологични коли

В най-скоро време хората на Синия овал ще пуснат на пазара три екологично чисти модела – електрически Focus и два хибрида – Mondeo Hybrid и C-MAX Energi PHEV, съобщава Автопрес.

Във Ford се занимават с тока повече от век – още Хенри Форд и Томас Едисън създадоха експериментален прототип на електромобил на базата на прочутия Ford T. През 60-е години на миналия век в британския изследователски център Ford Research & Engineering в Дънтън беше построен субкомпактен градски електромобил, наречен Comuta и показан на автосалона в Женева през 1967-а. году. Тогава от Ford предричаха, че подобни електромобили ще излязат по пътищата до 5–10 години.

Не стана и дори днес след 40 години, електромобилите са редки птици по пътищата. Днес Ford може да се похвали с повечко ток в колите си, излизайки на второ място в света по хибридни модели. Само за първите шест месеца на тази година компанията е произвела 46 000 електромобиле и хибриди.

В Европа, обаче, електрификацията едва започва за тукашния филиал на Ford. Но веднага с три модела – първият сериен, напълно електрически Ford - Focus Electric, вече се прави в завода на марката в Саарлуис, Германия, а през следващата година към него ще се добавят още два модела - Ford C-MAX Energi и Ford Mondeo Hybrid, като последният ще може да се дозарежда от битовата елмрежа или от специални устройства с по-висок волтаж и ампераж.

Компактният ван Ford C-MAX Energi ще е още един пионер на Ford. Освен стандартния 2-литров мотор, той има допълнителен електродвигател с мощност 35 кВт/47 к. с., захранван от литиево-йонен акумулатор. Само на ток колата изминава 30 км, а за пълното дозареждане от мрежа 220 В отиват само 2,5 часа. В движение акумулаторът се дозарежда за сметка на рекуперация на спирачната енергия, а електромоторът подпомага бензиновия при ускоренията. Благодарение на комбинираната силова система C-MAX Energi изминава до 1000 км с един резервоар гориво.

Сред най-перспективните разработки на компанията е концепцията Fiesta eWheelDrive, автомобил, снабден с два електромотора в задните колела. Колата има подобрена управляемост, по-малък радиус на завой, по-широки възможности за трансформации на салона. Тук проблемът е че колелата стават относително по-тежки, което изисква и по-различно окачване към купето.

Focus Electric е първият сериен 100% електрически автомобил на компанията. Мощността на мотора му е 107 кВт/145 к. с. Максималната скорост е 140 км/ч, а пробегът с едно зареждане на акумулатора е 162 км. Колата има бордово зарядно устройство, което позволява пълно зареждане за 3–4 часа. В движение електрокарът е напълно безшумен.

Хибридът Ford Fusion вече се продава в Щатите и Канада, а в Европа ще се появи с по-познатото за нас име Mondeo. Моторът е 2-литров, 141 к.с., подпомогнат от електромотор с мощност88 кВт. Тази комбинация позволява на автомобила да покаже сериозна икономичност от 4,5 л/100 км, а максималната скорост само на ток е 136 км/ч. Електромоторът се използва при тръгване, при ниски скорости и подпомага основния при ускоренията.
 




Коментари

Добави коментар

Реклама