Новини » Застраховане

За откуп на открадната кола питайте застрахователя си



Admin12.12.2013г 

За откуп на открадната кола питайте застрахователя си

Има застрахователни компании които плащат откупи за откраднати техни автомобили. Тази порочна практика разкри пред БНТ шефът на Столичната полиция Ивайло Спиридонов. По този начин застрахователите акумулират престъпност и дават финансов ресурс в ръцете на тези хора, които крадат.

Началникът на СДВР обясни и схемата, по която компаниите процедират, която той посочи, че се е превърнала не в тенденция, а в практика в последните години. Ако всяка година в столицата се крадат 1700 автомобила, 600 от тях са висок клас.

От тези 600 автомобила пък - 325 са върнати, т.е. има оперативна информация, че някои от застрахователните компании заплащат 10% от сумата на автомобила на автокрадците, за да им върнат колата.

Или изчислено в цифри печалбите от въпросната схема възлизат на малко под 5 милиона лева годишно. Спиридонов подчерта, че става дума за анализ на негови колеги, които работят по тази линия.

На въпроса дали е запознат със схемата застрахователи да поръчват кражби обаче той отказа да коментира под предлог, че тя не му е известна.

Не изненадващо София се оказва най-благоприятното място за автокрадците поради анонимността, която гарантира града и изобилието от автомобили от всякакъв клас. Затова в столицата се стичат автоджамбази от редица градове, предимно Перник, Ботевград, Монтана и Враца.

Не стана ясно колко се печели от въпросната практика, но пък стана известно, че в София се крадат предимно коли от среден и нисък клас.

„Тези автомобили, много от тях, се изкарват извън столицата, разфасоват се и се връщат в автоморги и магазини за авточасти", посочи шефът на Столичното МВР.

Той не отрече и твърденията, че се правят двойници на катастрофирали коли, подчертавайки, че в годините назад тази престъпност е била изключително остаряла. Като причина за това Спиридонов определи изключително остарялата ни законодателна уредба и по-точно наказанията в нея, които според него за нищожни.

Нужно е, посочи той, за доказване на кражбата да има лице за свидетел. "Според вас имали такова в 4 часа сутринта, когато е извършвана кражбата", недоумява Спиридонов.

По думите му правораздавателната система е такава, че когато не може да се докаже кражба, се доказва незаконно проникване, за което наказанието е от порядъка на до 3 години затвор с 1000 лева глоба, мярка, която според Ивайло Спиридонов не е достатъчно голяма.

Шефът на СДВР призова шофьорите, които слизат за малко от автомобилите си, за да си купят кафе или вестник, да не оставят двигателя включен, тъй като това е един от обичайните начини автомобилът им да бъде откраднат.

Ивайло Спиридонов коментира и залавянето на известния и дълго търсен автоджамбазин Асен Колев-Хастара. Той благодари на колегите си за добре свършената работа, но не се нае да обещае, че след залавянето му автокражбите ще намалеят.




Коментари

Добави коментар

Реклама