Новини » Еко-ауто

За еко и мотоспорт феновете - най-новото от Женева



Admin11.03.2014г 

За еко и мотоспорт феновете - най-новото от Женева

Tази година автосалонът в Женева, който е и единственият сред важните в света с ежегодни издания, ще работи от 6-и до 16-и март. През двата пресдни преди отварянето на салона над 10 000 журналисти от целия свят напълниха огромната покрита зала на ПалЕкспо до летището на града и бяха проведени 65 пресконференции на водещите автопроизводители и доставчици на комплектации за автомобили.

Автосалонът беше открит официално за широката публика от президента на Швейцарската конфедерация Дидие Буркхалтер и на вниманието на феновете бяха представени над 900 експоната от сегашния и бъдещ ден на автомобила. В салона е създаден тестови полигон за електромобили, както и ретроспектива в чест на 90-годишнината на прочутото състезание 24-е часа на Льо Ман. Очаква се броят на посетителите на автосалона да надхвърли цифрата от 700 000 души.

Преди откриването на салона журналистите от цял свят станаха свидетели на обявяването на Peugeot 308 за „Автомобил на годината в Европа“. Френската кола изпревара истаналите седем финалиста, сред които за пръв път имаше и и два автомобила с напълно електрическо задвижване – луксозната и спортна Tesla Model S и градският модел на баварците BMW i3. Peugeot 308 стана победител в ежегодното издание „Автомобил на годината на Европа“, след като на финала се изправи в сериозна битка с BMW i3, Citroen C4 Picasso, Mazda 3, Mercedes S-Class, Skoda Octavia and Tesla Model S и събра общо 307 от наличните точки.

През миналата година, победител станаVolkswagen Golf, а преди това:
2012- Opel Ampera, 2011- Nissan Leaf, 2010- Volkswagen Polo, 2009- Opel/Vauxhall Insignia, 2008- Fiat 500, 2007- Ford S-Max, 2006- Renault Clio, 2005- Toyota Prius, 2004- Fiat Panda, 2003- Renault Megane, 2002- Peugeot 307.

В огромната зала PalExpo има 250 щанда на площ от над 110 000 квадратни метра, като премиера сред имената на марките правят спортните производители Zenvo Automotive и Ermini Automobili, както и тунингарите Klassen-Automobile и Nimrod Performances. Сред дебютантите изложитеби са още финландският университет Helsinki Metroplia и групата AKKA Technologies, представящи собствени концепти за електрически автомобили.

За електромобилите е предвиден миниатюрен тест-трек на площ от 870 кв.м точно в центъра на изложението, а посетителите ще имат възможност да пипнат, покарат и разберат повечко за най-новия е перспективен клон на автомобилната индустрия, представен от коли на BMW, Citroen, Mitsubishi и Renault.

Интересна брошура за тези които търсят екологични и икономични нови автомобили с емисии на СО2 под 95 грама на киометър представят съвместно организаторите на салона и компанията SuisseEnergie.

В подзала №3 е представен автомобил с който се гордеят домакините на салона - Audi R18 e-tron quattro, спечелил надпреварата Le Mans 24 Hours през 2012-а /първа за хибриден автомобил в историята на състезанието/, сред пилотите на който е и швейцарецът Марсел Фаслер. На площ от почти два декара са представени още от колесните герои на невероятната надпревара, като Sauber-Mercedes C9 на Петер Заубер от 1989-а.

В експозицията, посветена на едно от най-известните и дълголетни пистови автомобилни състезания в света с 90 години жива история, са изложени 20 пистови коли в сътрудничество с организатора на надпреварата – Френският автомобилен клуб запад -Automobil Club de l’Ouest (AOC) и с подкрепата на официалният измервач на състезанието Rolex.

Geneva International Motor Show е член на клуба „Top 5“ на автомобилните салони в света и е единиственият с разрешение от OICA (International Organisation of Automobile Constructors), който има право за ежегодно провеждане в света.

Салонът в Женева е първият международен, който предостави площи за излагане специално на автомобили с алтернативни /различни от използващите петролни деривати/ задвижвания с т.н. „Зелен павилион“ през 2009-а. Днес няма голям и уважаващ себе си автопроизводител, който да не предлага в портфолиото си модели с ниски емисии на СО2. От миналата година тези автомобили заеха достойно мястото си на основните щандове на марките и вече съвсем не са някакви чудати продукти, а част от основните предложения на автомобилните производители.

Отговаряйки на нарастващия натиск на обществото и пазара за създаване на автомобили с ниски емисии на вредности, отговаряйки и на нуждата от по-сериозна защита на природата и на все по-строгите изисквания на Евросъюза за нива на CO2, автопроизводителите се конкурират все по-сериозно в развитието на технологии и алтернативни задвижвания, което е от полза за потребителите, икономиката на страните-производителки и екологията на Стария континент. Само за шест години автомобилната индустрия не само успя да преодолее най-голямата криза на бранша в Европа, но също напълно да ревизира и прспособи продуктите си към задоволяване интересите на клиентите си.

Специално в Швейцарската конфедерация грижата за „позеленяването“ на предлаганите на пазара автомобили е на много високо ниво, създадена е специална програма на конфедерационното правителство, наречена SwissEnergy, за промотиране на енергийната ефективност и използването на възобновяеми източници на енергия. Върху това набляга и специалната брошура на организаторите на автосалона и SwissEnergy, описваща експонатите с емисии на вредности под 95 грама на километър, което всъщност е и прага, който ще е позволен в Евросъюза за всички нови автомобили, предложени на пазара през 2021-а. Около 10% от изложените експонати на салона вече имат ниво на емисии около 100 грама на километър, а над 65 нови модела или 7.2% oт всичките изложени са „класират“ и за границата, която ще е валидна след 6 години в Евросъюза, съобщава Автопрес.




Коментари

Добави коментар

Реклама