Новини » Застраховане

Застраховките за коли може да поскъпнат с до 5% заради наводненията и градушкитеAdmin21.10.2014г 

Застраховките за коли може да поскъпнат с до 5% заради наводненията и градушките

С до 5% може да поскъпнат автомобилните застраховки до края на годината. Дали това ще стане, ще зависи от конкуренцията на пазара, смятат в бранша. И при двете най-популярни автомобилни застраховки -"Гражданска отговорност" и "Каско", тенденцията е към неголямо, но все пак някакво увеличение на тарифите, каза изпълнителният директор на "Бул Инс" Стоян Проданов пред "Стандарт".

Причините са големите обезщетения, които застрахователите изплащат заради наводненията и градушките през тази година. Според представители на бранша, застрахователите ще платят 150-170 млн. лв. зарадиприродните бедствия.

"И при "Каско", и при "Гражданска отговорност" очаквам малки, невисоки, но повишения над сегашните цени през ноември или декември. Примерно с около 5%", каза Стоян Проданов.Отчита се и завишен интерес към застраховането на автомобили срещу природни бедствия, допълни той.

Градушката през лятото в София е уплашила повечето шофьори и те ще искат да се подсигурят.

"Видяхме една интересна година. Изпълнена с бедствия, но все пак интересна, защото, от една страна, се формира повишен интерес към застраховките, от друга страна, имаше повече обезщетения. След такава година се доказа, че застраховането трябва да стане нормална и важна част от разходите на всяка фирма и всяко домакинство", каза Стоян Проданов.

"По отношение на "Гражданска отговорност", ако гледаме последните резултати към месец юли, виждаме, че тя има съществен ръст. Но този ръст като че ли се дължи на увеличаване на обхвата - на бройките автомобили, отколкото на цените", каза Цветанка Крумова, изпълнителен директор на "Армеец".

Според нея натиск върху цените обикновено оказват ожесточената конкуренция в края на годината и ниските доходи на населението.

"В края на годината повечето застрахователи си мислим, че цените ще се покачват, а това невинаги става. Ако все пак има някакво увеличение, то ще бъде много малко", каза Крумова.

При застраховката "Каско" влияние върху решението на клиента дали да я направи оказват не само цената, но и обслужването от страна на застрахователя, бързото изплащане на обезщетения. "По последни данни има ръст на пазара на "Каско", отчете Цветанка Крумова.
Източник: БГНЕС
Коментари

Добави коментар

Реклама