Новини » Автоновини

Кмет бе осъден на затвор заради причиняване на смърт при ПТП



Admin19.12.2014г 

Кмет бе осъден на затвор заради причиняване на смърт при ПТП

Съдът потвърди наложеното на кмета на сливенското село Ковачите Атанас Гурков наказание 3 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години, съобщиха от съда, цитирани от burgas.dir.bg  .

Кметът е признат за виновен в това, че на 17 декември 2013 г. в землището на Сливен, по главен път ІІ-66, при управление на лек автомобил марка "Ауди", под въздействие на алкохол и с превишена скорост от 94 км/ч при наличие на пътен знак В26, ограничаващ скоростта до 50 км/ч, по непредпазливост причинява смъртта на мъж от Сливен.

Деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол 2,06 промила, установени с дрегер.

Апелативните магистрати извършиха ревизия на постановената от Окръжен съд Сливен на 17 септември т.г. присъда спрямо Гурков по негова жалба. При проверката се установява, че първата инстанция е разгледала делото по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт.

Въззивният съдебен състав намира приетата от решаващия съд фактическа обстановка за безспорно установена от събраните по делото доказателства.

Втората инстанция споделя изцяло изводите, че в резултат на алкохолно опиянение и забавени реакции на подсъдимия, както и поради движението му с превишена скорост, той е загубил контрол над управлявания от него автомобил, не е възприел правилно намиращия се пред него "Фолксваген", което е довело до произшествието.

Въззивният съд коментира, че направеното от Атанас Гурков искане за събиране на нови доказателства не може да бъде уважено. Той се е лишил от това право, давайки съгласие за разглеждане на делото в първата инстанция по института на съкратеното съдебно следствие.

Според съдиите наказанието му е определено при превес на смекчаващите вината обстоятелства в пределите на минималния, предвиден в закона размер. Кметът е лишен и от право да управлява моторно превозно средство за минималния допустим в закона срок.

Като неоснователно е преценено и оплакването на Гурков за допуснати съществени процесуални нарушения.

Въззивният съд намери за основателно искането на двамата частни обвинители и осъди подсъдимия да заплати разноските  по делото.

Решението на Апелативен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд./ burgas.dir.bg
 




Коментари

Добави коментар

Реклама