Новини » Застраховане

IIHS откри има и девет модела с т.н. "нулева смъртност"



Admin03.02.2015г 

IIHS откри има и девет модела с т.н. "нулева смъртност"

Застрахователния институт по безопасност на американските пътища (IIHS) е преровил статистиката за ПТП-та със смъртен изход, след което е достигнал до извода, че за трите години- 2009–2012-а, рискът да се загуби живот зад волана на щатските пътища е намалял с една трета. Изяснило се е още, че има и девет модела с т.н. "нулева смъртност". При регистрираните катастрофи с тях всички пострадали са оцелели. Преди осем години в Щатите не е имало нито един подобен модел.

Синята линия на графиката показва реалното положение на нещата - от година на година по пътищата загиват все по-малко американци. Жълтата линия пък показва, какво би било положението на нещата, ако безопасността на моделите не се подобрява - през 2012-а година в Щатите щеше да има 7700 загинали в повече.

Списъкът на "безсмъртните" модели е следният: Audi A4, Honda Odyssey, Kia Sorento, Lexus RX 350, Mercedes-Benz GL, Subaru Legacy, Toyota Highlander, Toyota Sequoia и Volvo XC90, производство 2009–2012-а година. Интересен момент е че две трети от тези модели са кросовъри, като се подчертава, че преди десет години те имаха едни от най-високите показатели по отношение на загиналите в ПТП. Главната причина за това се смята по-високият им стремеж към преобръщане, но днес, за сметка на съвременните активни системи за безопасност, този проблем е отпаднал.

В обратната страна на медала - моделите с най-много загинали, "първенец" е Kia Rio, изпреварващ останалите със съществена разлика. Специалистите на IIHS виждат тук директна връзка между малкия габарит на автомобила и рискът от смъртен инцидент в нея.
Източник:Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама