Новини » Застраховане

Готвят промени при покупка на кола на лизингAdmin23.02.2015г 

Готвят промени при покупка на кола на лизинг

От Комисията за финансов надзор са подготвили Проект на нов кодекс за застраховането, който да изчисти редица съществуващи сега проблеми. Кредиторът ще има право да сключи застраховка на своя клиент само след изричното му предварително писмено съгласие, гласи проектът. Кредиторът ще трябва да даде предварително цялата информация във връзка с полицата - общите условия, застрахователната сума, както и лицата които имат право да получат обезщетение. Освен това сертификат от полицата трябва да се представи на длъжника до 15 дни след сключването й. Очаква се промените да влязат в сила от 2016 година.

При взимане на кола или друга вещ на лизинг преди да се сключи полица (например "Каско" или задължителната "Гражданска отговорност"), ще се иска предварително писмено съгласие на клиенти, пише в проекта за нов кодекс.

В проекта обаче не е уточнено как ще се разпределя обезщетението, ако например откраднат кола на стойност 30 000 лв., по която са направени вноски за 18 000 лв. и остават да се изплатят 12 000 лв. Посочено е само, че обезщетението се изплаща или на лизингодателя или на лизингополучателя.

За разлика от застраховките на кредити където ясно е посочено, че полицата покрива неизплатената част от заема, а останалата сума се изплаща на наследниците. Така при лизинга в кодекса не се предлагат никакви правила каква сума ще получи клиента, който може вече да си е изплатил и 80-90% от стойността на колата.


Източник: в. Стандарт
Коментари

Добави коментар

Реклама