Новини » Застраховане

Словакия и България достигат 10-процентното ниво на използване на “Каско”Admin08.06.2015г 

Словакия и България достигат 10-процентното ниво на използване на “Каско”

Само една на десет коли у нас има застраховка “Каско”. Това показват резултатите от проучването на GfK за пазара на автомобилни застраховки в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). В повечето страни от региона тази полица е доброволна.

Към юни 2015 г. средно около 7% от домакинствата в ЦИЕ имат такава застраховка. Има обаче две държави, които рязко се различават от средните стойности. Според GfK това са Словения и Сърбия.

В Словения почти 41% от домакинствата имат застраховка “Каско” на автомобилите си. В Сърбия само 1% от хората сключват такава застраховка, докато в Чехия делът на използващите “Каско” е значително над средното ниво, достигайки над 14% от домакинствата.

Словакия и България достигат 10-процентното ниво на използване на “Каско”, докато в останалата част от страните в ЦИЕ делът е по-малък. У нас основните ползватели на тази застраховка са лица в активна работеща възраст, работещи в частния и държавния сектор с доходи над средните за страната, показва още проучването.

За “Гражданска отговорност” ситуацията е доста по-различна, тъй като тази застраховка оказва влияние върху целия автомобилен пазар на съответната държава. Имайки предвид, че тази застраховка е задължителна за всички собственици на автомобили, от GfK посочват, че по този начин тя влияе върху покупателната способност на населението.

Според данни от изследването на компанията средният процент на използване на “Гражданска отговорност” сред държавите, включени в проучването, достига 47%. В България използването на гражданска отговорност се доближава до средното за региона на ЦИЕ, като поради задължителния характер не се използва само от хората на възраст над 60 години, без образование и доход.

Разликите между съответните държави следват социално-икономическите разлики между тях. Докато в Хърватска и Чехия 60% от хората имат такава застраховка, в Украйна те са едва 12%. “Гражданска отговорност” надвишава 50% в Словения, в Полша процентът е 47%, а в Сърбия е 38 на сто.

Основните ползватели на “Гражданска отговорност” са мъжете, живеещи в големите областни градове. Резултатите от проучването на GfK показват, че 44% от домакинствата в България използват “Гражданска отговорност”.

Източник: в. Монитор
Коментари

Добави коментар

Реклама