Новини » Блогсфера

Преди да тръгнем на път и след товаAdmin26.06.2015г 

Преди да тръгнем на път и след това

Източник: Една.бг

Освен с приятни емоции, пътят е изпълнен и с отговорност – от страна на нас, като пътуващи, така и на другите пътешестващи хора – в другите превозни средства около нас.

През изминалата година, по статистика на МВР, по пътищата в България загиват 655 души. Катастрофите с автомобили са над 7000, а ранените - над 8593. Семействата на тези жертви остават белязани с болката завинаги.

А колко по-лесно е всъщност да съхраним здравето и живота си, когато пътуваме?

Затова днес ще ви дадем 6-те златни правила, които всеки един от нас, независимо дали е шофьор, или возещ се в леката кола, трябва да спазва.

Сигурни сме, че ги знаете, но никога не е лоша идея да ги обобщим, особено когато става въпрос за безопасността ни:

 На първо място и преди всичко – никога не тръгвайте на път без поне един добре зареден мобилен телефон, чиято батерия ще издържи цялото пътешествие. Дори и да отивате на почивка, оставете идеята за ваканция без телефонни разговори, когато вече сте пристигнали на желаната дестинация.

По пътищата би могло да се случи абсолютно всичко, както на вас, така и на другите пътуващи във вашата посока. Телефонът ви е необходим, защото той е най-сигурното средство, ако се наложи да се свържете с близките си, с пътна помощ или с друга институция, която може да ви съдейства при произшествие.

Освен необходимата за всяко превозно средство аптечка, винаги имайте под ръка лекарства от първа необходимост.
Познавайки „слабите места“ на вашето здраве, заредете се с онези, които биха могли да ви потрябват. Съобразете се ако по време на пътуване на вас или спътниците ви става лошо.

Дори и да не ви се наложи да ги използвате, по-добре е да сте запасени с нужното, отколкото да се окажете физически неразположени и да не можете да се насладите на пътешествието.

Можете да започнете пътуването без да сте предвидили храна, но никога не тръгвайте без вода. Разказвали сме ви колко е полезна тя за здравето ни, за хидратацията на тялото, а сега ще припомним, че е важно да я пием често, на малки глътки.

Ако не се чувствате добре по време на път, няколко глътки вода винаги могат да ви освежат.

Имайте доверие на шофьора. Ако пътувате с автомобил и не шофирате вие, опознайте шофьора преди пътуването. Постарайте се винаги в колата да има поне един буден, освен шофьора. Говорете с него, не го оставяйте ангажиран само с пътя, тъй като дългото съсредоточаване в лентата, допълнено с тишина, може да му се отрази приспивно и без да усети – да потъне в сън.

Ако пък шофьорът сте вие, постарайте се да сте концентрирани и отпочинали. Изпийте ободряваща напитка, ако е необходимо, отбийте на обозначено място за престой. Дори можете да слезете от колата, да се протегнете – ще ви се отрази добре, преди да продължите.

На път всички са приятели. Ако попаднете на закъсал автомобил по пътя, винаги се отзовавайте на помощ. Съдействате както и с каквото можете. Хората ще ви бъдат благодарни. Не се знае дали няма да се окажете спасители за авариралите пътници.

Не е ясно дали и вие някога няма да се окажете в такова положение и да се нуждаете от подкрепа от друг автомобил. Особено на шосе с малък поток от преминаващи коли.

Ако пътувате семейно, с деца, вземете всички необходими мерки за обезопасяването им. Детското столче за най-малките е задължително.
Познавайки децата, предвидете как да направите пътуването приятно и за тях, без да се стига до изнервящи за всички в автомобила ситуации. Измислете игри, подберете забавни песни - в тази статия от Edna.bg можете да си припомните кои са най-добрите начини да "спечелите" децата по време на път.

Винаги, когато пътувате, знайте, че пред вас, зад вас и около вас има хора, които също желаят да пристигнат живи и здрави до крайната дестинация. Пазете своя живот, пазете и този на другите. Карайте внимателно и отговорно.
Коментари

Добави коментар

Реклама