Новини » Застраховане

"Гражданска отговорност" става по-скъпа за нарушителитеAdmin22.07.2015г 

"Гражданска отговорност" става по-скъпа за нарушителите

Цената на застраховката "Гражданска отговорност" най-сетне ще бъде обвързана с допуснатите от шофьора нарушения. Общата система бонус-малус, при която шофьорите без нарушения плащат по-малко за полицата, а нарушителите - повече, най-вероятно ще заработи у нас от 2016 г.

Това заяви вчера главният изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков. Досега създаването на системата беше невъзможно заради липсата на обща информация.

От юни тази година застрахователите са длъжни да подават данните за произшествията на клиентите си към Гаранционния фонд. Наскоро зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн обясни, че за въвеждането на практиката бонус-малус е необходимо данните за причинените катастрофи да се съберат в единна система. Тази система обаче реално се изгражда едва от няколко дни.

И в момента повечето компании прилагат бонус-малус, но само на база на своите собствени данни. В скоро време отстъпките ще могат да се прилагат общо за целия застрахователен пазар, каза Чолаков. Той обясни, че ако сега на един клиент му е завишена сумата заради нарушения, той се маха от компанията и отива в друга, в която нямат данни за прегрешенията му. Когато всички компании знаят, че той не е добър водач, ще му предлагат по-висока цена, допълни той.

На въпрос възможен ли е скок в цената на застраховка "Гражданска отговорност" заради предстоящите промени в Кодекса за застраховането, Чолоков заяви, че от много време се говори за такова поскъпване, но конкуренцията е много голяма и за момента задържа стойността на полицата.

Промените в кодекса предвиждат както да се увеличи обхватът на застраховката, така и да се завишат максималните суми, които застрахователите изплащат като обезщетения при катастрофи. Предлага се например от 2016 г. застрахователи да изплащат обезщетения при щети заради влошено здраве на водача по време на движение, щети от одрасквания и от отварянето на врати по време на движение, както и когато колата е спряна.

Предвижда се още за смърт на пътя или телесно увреждане сумата за обезщетението да се вдигне до 10 млн. лв. дори при един пострадал. Сега сумата за едно пострадало лице е 2 млн. лв. "Ако се ръководим от ръста на обезщетенията и на резервите, логиката казва, че би трябвало полицата да поскъпне. Но ще видим как ще реагира пазарът", каза още Чолаков.

От КФН заявиха пред "Сега", че цената на "Гражданска отговорност" се формира по пазарен механизъм и се определя от застрахователите.

"КФН не разполага с информация за намеренията на застрахователите да променят тарифите си по които и да е застраховки", обясниха от комисията.

Източник: в. СЕГА
Коментари

Добави коментар

Реклама