Новини » Еко-ауто

АВТОВАЗ направи електрическа Lada Vesta



Admin18.01.2016г 

АВТОВАЗ направи електрическа Lada Vesta

Най-големият и водещ руски автопроизводител - АвтоВАЗ завърши изпитанията на първия прототип на електромобила Lada Vesta EV. Това съобщи корпоративното издание на автогиганта “Волжский автостроитель”.

По информацията на вестника седанът Lada Vesta EV има електромотор с мощност 60 кВт (към 82 к. с.) и литиево-йонен акумулатор. С този електромотор електрическата Веста се ускорява от място до 100 км/ч за 15,5 секунди, а максималната й скорост достига 150 км/ч. За презареждане на акумулатора от битовата елмрежа са нужни девет часа, а на специална, по-мощна зарядна станция около 1,3 часа. С едно зареждане на акумулатора си електрическата Lada Vesta EV може да измине над 150 км пробег.

Това не е първата Лада с електромотор – първата беше комбито El Lada, развито на базата на първата Лада Калина. В сравнение с ЕлЛадата, Vesta EV предлага “принципиално ново ниво на комфорт и безопасност за водача и пътниците си”. Например, при създаването на седана е бил използван предпазителен прекъсвач, позволяващ в случай на ремонт или авария да се спира токът в машината.

Освен това, конструкцията на пространството под предния капак на Lada Vesta EV е доста по-различна от тази при електрическата Калина, а акумулаторните тягови батерии са разположени на две места – отпред под капака и под задната седалка.

Дали електрическата Веста ще влезе в серийно производство още не е решено. Но е повече от ясно, че подобен екологиен автомобил не може да бъде евтин. Цената на Lada Vesta EV ще е на нивото от около $40 000 или примерно 2 милиона и 900 хиляди рубли по днешния курс.
Това е малко стряскащо, каго се има предвид, че най-евтината Лада Веста с бензинов двигател струва 514 000 рубли. За добре оборудван с екстри седан - комплектацията Лукс с всички опции и автоматична предавателна кутия се искат 677 000. Това означава, че електровариантът на Лада Веста ще струва четири пъти повече от бензиновата машина!

В същото време официално предлагания на руския пазар Mitsubishi i-MiEV струва доста по-евтино - 999 000 рубли. Естествено електрическата Лада Веста е доста повече кола от японската – по-голяма е на габарит и е седан, а не хечбек.

През тази година ще бъдат произведени още няколко екземпляра на електромобила за тестове, а евентуалното производство на Vesta EV ще бъде организирано на базата на евентуалните заявки от службата по маркетинг на руския автогигант. Бъдещето на електромобилите не само в Русия, но и в света ще зависи изцяло от търсенето, което се диктува не на последно място и от наличието на развита мрежа от зарядни станции.

Представителите на АвтоВАЗ смятат, че Vesta EV има много висок експортен потенциал. Според тях “Lada Vesta EV ще стане силен конкурент на аналозите си в пазарната ценова ниша до 40 000 долара. В същото време традиционна заинтересованост от електромобилите проявяват общинските органи на власта и Правителството на Руската Федерация. Ние също така смятаме, че именно Vesta EV има огромен експортен потенциал за сметка на по-привлекателната си цена при същите и дори по-големи потребителски качества, отколкото тези на конкурентите.” - коментира бъдещето на електромобила ръководителят на иновационните проекти в службата за инжинеринг н АвтоВАЗ Константин Котляров.

Въпросът за развитието на инфраструктурата за развитие на електротранспорта – разрастването на мрежата от зарядзни станции се разглежда много благоскронно от правителството на Руската федерация. През миналия септември беше обявено, че до края на 2018-а година в цялата страна ще има мрежа от над хиляда зарядни станции за еектромобили.
Източник:Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама