Новини » Застраховане

2,2% събираемост на глоби за Гражданска отговорностAdmin27.01.2016г 

2,2% събираемост на глоби за Гражданска отговорност

Едва 2,2% е събираемостта за 2015 г. на Националната агенция по приходите от шофьори, които са били заловени, че използват превозни средства без сключената задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатски въпрос. Събраната сума е в размер на 21 158 лв.

В същото време органите на "Пътна полиция" са установили и издали 2 023 наказателни постановления на шофьори, които са се движили по пътищата на България без сключената задължителна застраховка.

Една от причините за липсата на механизъм държавата да прибира глобите от шофьорите-гратисчии, според Горанов се съдържа във факта, че "събраните вземания в полза на Гаранционния фонд са в малък размер, тъй като същите се погасяват след като бъдат погасени задълженията на лицата за данъци, задължителни осигурителни вноски, мита и други публични задължения, които постъпват в държавния и/или местния бюджет".

За да принуди гратисчиите-шофьори, които не сключват задължителната "Гражданска отговорност", да го направят, с промени в Кодекса за застраховането, приети в края на 2015 г. държавата намали глобата от 400 на 250 лева. В същото време обаче бе въведена практиката за служебна дерегистрация на автомобилите на нарушителите. Очакванията на застрахователния бранш са, че в следващите месец-два около 350 000 автомобила без "Гражданска отговорност" ще загубят служебно регистрацията си.

Припомняме, че заради задължението мотористите вече да сключват целогодишна застраховка "Гражданска отговорност", в последните седмици се проведоха редица протести на собствениците на мотори, които настояват за правото да сключват задължителна застраховка за по-кратък времеви период./БГНЕС 
Коментари

Добави коментар

Реклама