Новини » Еко-ауто

VW готви евтин електромобил?



Admin09.02.2016г 

VW готви евтин електромобил?

Херберт Дис, който неотдавна оглави направлението леки автомобили във VW, е поръчал на подчинените си да проектират нов модел електромобил, който да стане един от най-евтините в света, наистина масов и конкурент на идващите нови американски модели Tesla Model III и Chevrolet Bolt. Не ясно, обаче, дали новата електрокола ще е седан или хечбек - отговорът на този въпрос ща стане ясен през 2018-а година.

В момента най-достъпен ценово електромобил на компанията от Волфсбург е ситикарът Volkswagen e-up!. В Германия цената му тръгва от 26 900 евро, докато бензиновият вариант на този градски мъник стартира от едва 9975 евро. Моделът e-Golf в Германия тръгва от 34 900 евро, което е почти два пъти повече от цената на нормален базов Golf - 17 650 евро. Докато са налице тези разлики в пъти в цената едва ли може да се говори за и да се постига масовост на продажбите на тези напълно “зелени” автомобили.

Задачата е новият евтин електромобил да има пробег с едно зареждане поне 300 км. Машината ще бъде развита върху модулната платформа MEB (Modular Electric Toolkit), представена миналия месец от германския автопроизводител №1 с концепта Volkswagen Budd-e. Същата платформа ще ползва и електрическият e-Golf, развит на базата на осмото поколение на модела.

Заради наложената от дизеловия скандал принудителна икономия на средства много от компонентите на по-малката и по-голяма елколи на VW ще бъдат еднакви. Поради същата причина би могло да се очаква “позеленяване” на наличен евтин модел от типа на Polo следващото поколение, а не на специално създаден изцяло нов модел. Тогава колата ще се нарича e-Polo, а за пазарните й шансове най-важен ще е въпросът за цената.VW-готви-евтин-електромобил-" rel="nofollow" target="_blank">/Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама