Новини » Застраховане

КАТ дерегистрира още 100 000 коли заради изтекла "Гражданска"Admin27.05.2016г 

КАТ дерегистрира още 100 000 коли заради изтекла "Гражданска"

Собствениците няма да плащат глоба.

Над 18 000 автомобила са спрени от движение заради неплатена “Гражданска отговорност”. Това заяви комисар Бойко Рановски, началник на отдел “Пътна полиция” към ГД “Национална полиция”.

През март промените в новия Кодекс за застраховането доведоха до дерегистриране на автомобили с неплатена застраховка, тъй като тя е задължителна за всички. Тогава Гаранционният фонд изпрати към КАТ 19 000 номера на коли, за да бъдат спрени служебно. При 1000 от тях обаче има проблеми и заради това на този етап не са спрени.

Рановски заяви, че собствениците на дерегистрираните коли са получили писма от КАТ, в които е посочена датата, от която вече не могат да се движат по пътищата. За да възстановят регистрацията си, трябва да покажат платена полица на застраховка “Гражданска отговорност” и да подадат заявление в местната служба, където автомобилът се води на отчет по постоянен адрес, уточни Бойко Рановски. Той подчерта, че собствениците няма да плащат глоба или такса за възстановяване на регистрацията.

От месец юли разкарването до КАТ вече няма да необходимо, защото ще бъдат свързани базите данни на Гаранционния фонд и Пътната полиция. Тогава регистрацията на автомобила ще се възстановява автоматично, веднага щом собственикът си плати застраховката.

До месец ще бъдат пуснати номерата на следващите автомобили, които ще бъдат спрени от движение. От КАТ са подготвили близо 100 000 номера на коли без “Гражданска отговорност”, които ще бъдат изпратени за проверка към Гаранционния фонд.

Източник:еconomic.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама