Новини » Автоновини

Как действа двигателят без разпределителни валове и дроселAdmin20.10.2016г 

Как действа двигателят без разпределителни валове и дросел

Koenigsegg са известни със свърхбързите си суперколи с над 1000 к.с. и невероятни максимални скорости. Шведите не изоставят и високите технологии и тове е очевидно от хибридната им Regera, която разполага с 1500 коня, но не и със скоростна кутия.

И докато страшните спортисти на марката са световноизвестни, свързваната с нея компания Freevalve остава на заден план, а тя определено има интересни идеи. Именно като такава можем да определим плана за вкарване в масово производство на двигател без разпределителни валове и дросел.

Според Koenigsegg този вид мотор е по-мощен, с по-висок въртящ момент, намален разход и емисии. Освен това може да работи с различни видове гориво и дори като двутактов или като двигател на Аткинсън, а отделните цилиндри могат лесно да бъдат деактивирани.

Всичко звучи страхотно, но как работи? Технологията, разбира се, е доста сложна, но има кой да я демонстрира много добре нагледно - един от люмибите ни YouTube-ъри, а именно Engineering Explained.

Накратко, вместо традиционната конфигурация с разпределителни валове, двигателите използват електро-хидравлични устройства, за да отварят и затварят клапаните. Сгъстен въздух оказва натиск върху клапана и компресира пружина, като по този начин го отваря. Същевременно около него се вкарва масло, което да стабилизира движението. Затварянето става лесно с понижаването на налягането на флуида и въздуха.

Източник: auto.offnews.bg

Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

И-20А
И-20А
Разфасовка: 205 литра
Цена: 519.12лв.
Купи