Новини » На път

Стотици блокирани коли в преспите край АйтосAdmin31.12.2016г 

Стотици блокирани коли в преспите край Айтос

Близо 20 часа от началото на снежната блокада край Айтос тя бе пробита, а затапените автомобили бяха изтеглениq съобщава vesti.bg. Пътят Айтос-Карнобат е отворен. От Петолъчката до Бургас обаче "Тракия" остава затворена. Премиерът в оставка Бойко Борисов обеща всички да посрещнат Нова година там, за където са се насочили.

Малко след тази добра новина обаче

дойде друга - единственият път до Бургас - през Средец, се оказа блокиран. Ограничава се движението по път II-53 Ямбол – Средец заради аварирали автомобили. Единственият отворен обходен маршрут е по път II-79 Елхово - Бургас. Четири коли са се опитали да изпреварят снегорин и са закъсали.

Стотици автомобили бяха блокирани от вчера вечерта край Айтос. Дотук се стигна след верижна катастрофа на "Тракия" - около 18:30 часа вчера 25-30 автомобила се удариха. После два товарни камиона аварираха още преди полунощ - единият на пътя между Карнобат и Айтос, а другият - на пътя между Айтос и Ветрен и направиха преминаването на други автомобили от там невъзможно.

Блокираните в преспите: Хора зарязваха колите, няма храна и вода

Снежна е обстановката и в Шумен, Добрич и Варна

900 снегорина са излезли на пътя, но се очаква снегът да спре чак след няколко часа.

В Бургас е обявено бедствено положение, а край Айтос преспите са над метър.

До 14 ч. остава в сила забрана за движение на автомобили и камиони в участъка от Петолъчката до Бургас. Затворени са АМ "Тракия"

на територията на Ямбол и Бургас, и обходният път. До Бургас може да се стигне през Средец.

Вчера снегът в Тетевенско надхвърли метър, а жълт код за вятър и снегонавявания беше обявен в 15 области. За днес жълт код е обявен за 9 области -
Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Така стотици хора прекараха нощта на пътя да чакат отсечката да бъде изчистена.

"Около 500 коли са, има и един автобус", обясни премиерът в оставка Бойко Борисов, който снощи свика кризисния щаб за защита на населението при бедствия и аварии.


Премиерът съобщи, че „ има достъп до всички граждани в колоната от закъсали автомобили на пътя Бургас-Айтос, а за всички желаещи от тях са осигурени места за настаняване”.

Заради бедствената ситуация властта реши да затвори пътищата към Бургас.

„Това се отнася и за тези, които планират да минат по магистрала „Тракия”, както и за тези, които ще минат през двата прохода”, обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова след извънредното заседание на кризисния щаб. На практика блокирани остават, както магистрала „Тракия”, така и обходния маршрут през Петолъчката.

До кризисната ситуация се стигна и заради верижната катастрофа между повече от 20 автомобила на магистрала "Тракия".

В малките часове на нощта премиерът призова хората, които са закъсали, за търпение, защото „такива метеорологични условия не са често срещано явление”.

„Разбирам ги напълно, чух се с всички, които ми писаха във "Фейсбук" и си оставиха телефона. Смятам, че не са дооценили добре рисковете колегите и може би магистрала „Тракия” трябваше да бъде затворена изцяло днес, но до последно мислеха, че може да се минава през нея. Това ще го анализираме допълнително. До 14 часа забраняваме да се движат автомобили. И въпреки забраните за ТИР-ове, имаше отново неспазване на правилата”, написа премиерът във "Фейсбук".

Източник: vesti.bg

Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

G-Profi GT 10W-40
G-Profi GT 10W-40
Разфасовка: 20 литра
Цена: 172.32лв.
Купи