Новини » Автоновини

Ад край Айтос



Admin31.12.2016г 

Ад край Айтос

Хората останаха без гориво. Зарязваха колите направо на пътя и се качваха в други автомобили. Заради изоставените коли и блокадата стана още по-голяма. Това са част от разказите на хора, които цяла нощ прекараха в преспите край Айтос, след като стана верижна катастрофа на "Тракия", а часове по-късно бе затапен и обходният път заради аварирали тирове. Кошмарът там започнал след 18-19:00 часа вчера. Вече над половин денонощие продължава леденият капан.

Снежна е обстановката в Шумен, Добрич и Варна

По информация на кризисния щаб, свикан от Бойко Борисов снощи, между Айтос и Карнобат са закъсали 500 коли и един автобус. В колите е имало много малки деца.

Блокираните шофьори разказват, че нямат вода и храна, а някои дори решили да тръгнат до близки населени места за провизии. Водачите казват, че никой не им е носил вода, макар че властите казват обратното. Започват да свършват и горивото. Някои са изключили парното, за да пестят гориво.

В момента е обявено бедствено положение в област Бургас, участъкът Карнобат-Бургас е затворен, а се очаква при спиране на снега магистрала "Тракия" да бъде пусната след 14:00 часа. До Бургас може да се стигне през Средец. Забранен за движение на всички МПС е участъкът от Петолъчката до Бургас на магистрала "Тракия". Продължават спасителните действия с цел извеждане на катастрофиралите автомобили. Изключително тежка е метеорологичната обстановка в района на Бургаска област. Пътят Айтос – Карнобат е на практика непроходим на този етап. Поради силен снеговалеж и вятър няма никаква видимост.

За днес е обявен жълт код за 9 области - Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Малко преди 9.00 часа много от хората, които прекараха нощта в автомобилите си,

вече бяха евакуирани. Някои от тях са настанени в хотели, в сгради на пожарната, в детски градини. Подсигурена им е храна. Продължава разчистването на двете пътни отсечки.

"Прогнозата за времето беше за превалявания, но изключително силният вятър в участъка не беше предвиден, а и нямаше как да се реагира при тази ситуация. В рамките на 10 минути от суха магистрала, буквално почистена от снега, имахме една снежна пелена, която намали видимостта до 2-3 метра. Това доведе до рязкото спиране на автомобилите на АМ "Тракия" и събитието е една верижна катастрофа", заяви инж. Георги Златев пред Дарик - той е ръководител на дирекция Поддържане на пътната мрежа към АПИ.

Военнослужещи от Българската армия се включиха от 03.00 ч. сутринта,

в помощ на бедстващите хора на магистрала Тракия по разпореждане на началника на отбраната генерал Константин Попов, съобщиха от пресцентъра на МО.

До момента военнослужещите са помогнали за извозването на десетки бедстващи хора и са изтеглили блокирани в снежните преспи тежкотоварни автомобили и автобуси. В ранните часове на нощта военнослужещите от Сухопътните войски са транспортирали майка с 6-месечно бебе до най-близкото село Венец, където да пренощуват.

Следва продължение


Източник: Nova.bg,vesti.bg, Агенция "Фокус", Dariknews.bg





Коментари

Добави коментар

Реклама