Новини » Спорт

Сезонът стартира с Дакар 2017-а!



Admin03.01.2017г 

Сезонът стартира с Дакар 2017-а!

Вече стартира поредното издание на най-тежкото автомобилно и мотоциклетно състезание в света – рали Дакар. Прологът му е днес със старт в солицата на Парагвай - Асунсион, а дължината на етапа е 454 километра. Състезателите ще имат само един почивен ден – на 8-и януари в Ла Пас, Боливия, а финалът се очаква в събота на 14-и януари в Буенос Айрес, Аржентина.

Маршрутът на поредното издание на ралито минава тази година по територията на Боливия, Парагвай и Аржентина. Общата дължина на маршрута е 8818 километра, 4089 от които са специални етапи за класиране. Маршрутът за камионите е малко по-къс - 8786 километра, от които 3914 състезателни.

Най-тежкият ден ще е в събота, 7-и януари, когато групите на мотоцикетистите, четириколките и автомобилите ще трябва да се преборят с 527 състезателни километра и 259 километра свръзка. Камионите ще имат задачата да се преборят с 513 километра спецетапи и 259 километра връзки.

Най-многобройна по участници е категорията на мотоциклетистите - 145 състезателя, сед които победителят от миналата година Тоби Прайс и конкурентите му Стефан Свитко, Пабло Кунтанила, Елдер Родригес, Адриен ван Беверен и Хуан Бареда Борт.

При куадите има записани 42-а участника, но отсъства миналогодишния победител Маркос Патронели, както и брат му Алехандро, фиширал миналата година на второ място.

При камионите има 50 участника, а за победата фаворити са пилотите на КАМАЗ, начело с Айрат Мардеев и Едуардом Николаев. Достойни конкуренти ще им бъдат пилотите на IVECO Федерико Вилагра и Жерар Де Рой, като холандецът има две победи в списъка си - в 2012-а и 2016-а.

Най-ожесточена битка се очаква в при автомобилите, където има записани 80 участника. Машините са доста разнообразни – от специалните за рали-рейдове прототипи от класовете T1.3 и T1.4, силно доработаените серийни автомобили - T1.1 и T1.2, и практически стандартните - клас T2 и неговите подкатегории.

Сред водещите участници виждаме имената на Стефан Петерхазсел, Карлос Сайнц, Сирил Депре и многкратния WRC-шампион Себастиан Льоб, които стартират с автомобили Peugeot. От конкуренцията ще се помъчат да ги преборят двама победители - Насър Ал-Атия (2015 и 2011-а година) и Жиниел де Вилерс (2009 година), които ще карат съвършенно нови заводски прототипи на Toyota - Hilux Evo.

Подготовката на тези коли е дело на южноафриканското подразделение на Gazoo Racing. Пикапите им са със средно разположен двигател, задно задвижване и балонни колела. Вариантът Evo е по-лек от пълноприводната версия на пикапа с почти 600 кила - масата на прототипа е едва 1300 кила!

В категорията традиционно силни са машините MINI, подготвени от немската компания X-Raid. Но екипът тази година не разчита на Ал-Атия и Нани Рома, а на опитния рали-пилот Мико Хирвонен и на Орландо Теранова.
Източник:Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама