Новини » На път

62-ма души са били изведени от закъсали автомобилиAdmin11.01.2017г 

62-ма души са били изведени от закъсали автомобили

Министър-председателят Бойко Борисов участва в оперативно заседание на Националния щаб; Към момента няма информация за бедстващи хора. Днес продължават усилията за възстановяване на електрозахранването и пробиване на пътищата

Министър-председателят Бойко Борисов участва в оперативно заседание на Националния щаб за изпълнение на Националния план за защита при бедствия в Агенция "Пътна инфраструктура", което се проведе рано тази сутрин. На съвещанието беше обсъдена обстановката от изминалата нощ и набелязани мерки за бързото и поетапно отваряне на главните пътни артерии и възстановяване на нормалния ритъм на живот в страната.


„Тази нощ премина сравнително спокойно. Спасителните екипи са реагирали на около 100-ина сигнала, свързани предимно с необходимост от извеждане на хора. От закъсали автомобили са били изведени 62-ма души, превозните средства са останали на място. Няма информация за бедстващи хора“. Това заяви на регулярния сутрешен брифинг на Националния щаб директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той бе категоричен, че действия се предприемат по всеки един постъпил сигнал.

Най-много сигнали постъпват от областите Добрич и Бургас, по-малко от Варненска област. В останалата част на страната ситуацията е значително по-спокойна. Днес продължават съвместните усилия за възстановяване на електрозахранването и пробиване на пътищата, в които Българската армия се включва още по-активно. Ще бъдат доставяни и стоки от първа необходимост на хора, които се нуждаят от тях – уточни главен комисар Николов.


Началникът на отдел „Пътна полиция“ при ГД „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски обясни, че през изминалите часове тежките произшествия са по-малко – тази нощ те са четири, при инцидент на автомагистрала „Тракия“ е загинала пешеходка, която е била блъсната от товарен автомобил.

„Eкипите на МВР са на местата, където е необходимо да бъде подпомогната почистващата техника или да бъдат контролирани затварянето на пътища и спазването на ограниченията за тирове“, допълни той.
В Бургаска област остава усложнена обстановката. Направлението Бургас – Слънчев бряг е отворено, но достъпът до Бургас се осъществява по обходен маршрут: Елхово-Средец-Болярово. Екипите работят за отваряне на главния път от Бургас до Петолъчката и по направлението към пътя за Варна и Ришкия проход - обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Магистралата Варна-Шумен е отворена, както и голяма част от второкласните и третокласните пътища. В Добрич ситуацията се подобрява. Отваря се за движение пътят Добрич – Варна, а в рамките на деня усилията ще бъдат насочени към отваряне на по-малките пътища в областта. Аналогична е ситуацията в областите Търговище, Разград, Шумен и Силистра, където главните направления се отварят поетапно за движение и се пробиват и малките пътища. Забраните за тежкотоварния трафик остават валидни там, но за леките автомобили пътищата са проходими при зимни условия.


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова информира, че на територията на страната 117 населени места са без електрическо захранване, засегнати са 22 900 абонати. Най-тежко е положението на територията на област Бургас, както и в Добричка област, където има скъсани електропроводи, до които достъпът е затруднен. Днес, със съдействието на ГДПБЗН, АПИ и армията, аварийните екипите ще достигнат и отстранят повредите. АЕЦ работи при нормални условия.


„През уикенда отново очакваме застудяване и валежи“, каза проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ-БАН, по чиито прогнози се ръководи в действията си Междуведомственият щаб. Той отчете, че днес сутринта в страната има драстична разлика в температурите – от минус 15 в Западна България до минус 3 в Източна, а през следващите дни до уикенда се очаква дори повишаване на температурите от нула до плюс 3-4 градуса.
 
Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

Gazpromneft Premium L 5W-30
Gazpromneft Premium L 5W-30
Разфасовка: 4 литра
Цена: 28.82лв.
Купи