Новини » Автоновини

Защо периодично трябва да заменяме течностите в автомобила?



Admin12.01.2017г 

Защо периодично трябва да заменяме течностите в автомобила? Доста от собствениците на автомобили не са наясно, кога и защо трябва да се сменят всичките течности в автомобила им. Ще се опитаме да разясним това.

В автомобила по принцип има шест вида течности, които трябва периодично да се подменят или доливат. Една от най-важните в момента е течноста за чистачките. Ако не е специална незамръзваща, нещата са ясни – няма да може да се почиства предното стъкло в движение, може да замръзне и се спука резервоара, както и да излезе от строя помпата на системата.

Не по-малко важно е състоянието на антифриза. По принцип той трябва да се заменя напълно на две-три години. Това трябва да става в предверието на зимата, а течноста трябва да отговаря на няколко условия – да не замръзва през зимата,, ефективно да отвежда топлината от мотора, да не е химически активен спрямо детайлите на мотора и да осигурява смазването на водната помпа. Ако антифризът не отговаря на някое от тези изисквания, двигателят е заплашен от основен ремонт.

Загубата на качества на антифриза идва заради доливане на вода, което повишава температурата на замръзване от -40°С до -5–10°С. Това може да доведе до спукване на блока или пък до прегряване. Ако пък е доливана течност от друг клас е възможно активизиране на корозия, водеща до повреда в детайлите на мотора. Дори и да няма загуби в антифриза, при остаряването си той губи ефективноста на действията си. При замяната на антифриза трябва да се знае кой е подходящ за дадения модел, нещо, което го има като информация в ръководството на колата. За целта е повече от добре да се ползват течности от проверени марки.

За двигателното масло е ясно и всеки знае периодите на неговата замяна. Друг е въпросът с маслото в автоматиците – по принцип замяната му е по препоръка на автопроизводителя – 60, 90 и т.н. хиляди километра пробег. Ако не се замени маслото, във филтъра се отлагат частици от износването на работните повърхности, натрупват се в места из кутията, а част от тях продължава да циркулира в системата, засилвайки абразивните процеси.

Спирачната течност също е добре да се заменя на две години със свежа. От състоянието й зависят спирачните качества на автомобила, ефективноста на АБС-а, на ЕСП-то, на електронната система имитираща блокировка на диференциала. Причината за замяната е в това, че спирачната течност по принцип е хигроскопична и с времето е поемането на влага се понижава температурата й на кипене. Това може да предизвика образуването на въздушни мехурчета в нея, които намаляват налягането в спирачната система или направо спират спирачното усилие.

Защо трябва да се заменя и хидравличната течност в сервоусилвателя на волана? Най-вече заради продукти от процесите на износване, които не само са абразивни, но и се отлагат по клапанните механизми и другите елементи на системата. Средният препоръчван срок на замяна на тази течност е на всеки 80 000 км.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама