Новини » Момиче на деня

Зимата е като жена - красива и капризнаAdmin16.01.2017г 

Зимата е като жена - красива и капризна

Пресен сняг, леденостуден въздух, замръзнали дървета – всичко това е много трогателно, ако го гледате на топло пред камината. Ако сте на път обаче е по-добре да стесе погрижили за пълната подготовка на автомобила за зимни условия, пише вилексауто.ком. Инача уважаваща себе си дама няма да се настани до шофьорското масто за едно романтично пътешествие...И кой губи?

А стъпките са лесни:


Проверете антифриза
Първо проверете антифриза. Повечето видове антифриз са на базата на етилен гликол и имат ниска точка на замръзване и висока точка на кипене при смесване с вода. Правилото за смяна на течността е просто: ако не сте го проверявали миналата зима, направете го сега. Препоръчителният срок за смяна е две години или 50 000 км, което се случи първо. Дори ако течността изглежда сравнително чиста, антифризът включва химични вещества, които смазват водната помпа и предотвратяват корозията на двигателя. Тези химикали губят своята ефективност в края на този срок.

Вижте маслото
След това следва проверка на моторното масло. Вижте ръководството за потребителя, за да разберете каква спецификация препоръчва производителят за зимата. Масла 10W-30 или 10W-40 работят при всички условия, различни от арктически и планински зимни условия. Ако попадете в район с подобни климатични условия, вземете масло 5W-40. Ако използвате по-гъсти масла за горещо лято и очаквате сравнително студена зима, тогава е време да смените маслото с по-тънко

Проверете чистачките и течността за тях
Колкото до чистачките и течността за тях, вижте в какво състояние са и дали биха издържали на силен снеговалеж и лед. Обикновените течности за чистачки са добри до 10 градуса под нулата, което за повечето райони е адекватно. Но ако очаквате по-ниски температура, изберете течност, която няма да замръзне дори при по-ниски температури. Проверете дали има напуквания или удари по предното стъкло, защото сега е добър момент да ги поправите. Комбинацията от студен въздух отвън и топъл в автомобила може бързо да ескалира една малка драскотина в сериозна пукнатина. Докато сме на тема топъл интериор, не забравяйте да проверите и нагревателя. По този начин можете да разберете дали се нуждае от поддръжка, преди наистина да се нуждаете от него.

Проверете акумулатора
Ако гаранционният срок на акумулатора ви изтича в рамките на една година, отидете да го тестват. Това е далеч по-лесно да се направи през един приятен уикенд, отколкото в ранната, студена зимна утрин, когато бързате за работа. Слабият акумулатор и/или алтернатор може да не бъде в състояние да достави достатъчно ампераж, за да запалите през зимата.

Проверете ремъците и маркучите
Проверете всички ремъци и маркучи. Износената гума може да не издържи през зимата. Минусовите температури и зимни условия на движение допълнително натоварват двигателя. Плюс това, повреда заради маркуч или ремък за 20 лв, е двойно по-досадно през зимна нощ, отколкото през лятна.

Проверете гумите
Говорейки за износена гума, добре е да погледнете отблизо грайфера на гумите си. Шофирането на сняг и лед и по нашите надупчени пътища изисква всичкото сцепление на гумите, което те могат да предоставят. Най-добре е да смените летните или всесезонни гуми със зимни, които са с висок процент на силика в своя състав, позволявайки на гумата да остане еластична при ниски температури. Зимните гуми трябва да се сложат преди температурите да паднат под 7 градуса по Целзий, което в България става и в края на октомври и прави шофирането с летни гуми опасно. Ако вече имате зимни гуми, проверете грайфера и годината им – най-добре е да имат поне 4мм грайфер и да не са на повече от 6 години.
Коментари

Добави коментар

Реклама