Новини » Автоновини

Безопасността преди всичко - допълнителни системи за асистенция на водача в Opel Crossland XAdmin30.06.2017г 

Безопасността преди всичко - допълнителни системи за асистенция на водача в Opel Crossland X

•Готов за поръчка - Opel Crossland X с нов пакет допълнително оборудване за безопасност
•Стоп! - Система за предупреждение за сблъсък отпред FCA (Forward Collision Alert) с функции за разпознаване на пешеходци и автоматично аварийно спиране AEB* (Automatic Emergency Braking)
•Починете си - функцията за предупреждение за умора или сънливост на водача DDA (Driver Drowsiness Alert) е разширена със система за разпознаване на сънливост


Рюселсхайм. Opel вече предлага допълнителни електронни системи за подпомагане на водача в своя кросоувър модел Crossland X. Новото попълнение в гамата със свеж SUV дизайн и в момента предлага отлични нововъведения, които правят всекидневното шофиране по-безопасно, по-комфортно и по-леко. Високотехнологичните изцяло LED предни светлини, head up дисплеят и 180-градусовата панорамна камера за движение на заден ход PRVC (Panoramic Rear View Camera), наред със системата за паркиране АРА (Advanced Park Assist), предупреждението за неволно напускане на лентата за движение LDW (Lane Departure Warning), функцията за разпознаване на пътни знаци за ограничение на скоростта SSR (Speed Sign Recognition) и предупреждението за опасност в страничните мъртви зони SBSA (Side Blind Spot Alert) са само няколко от примерите в тази насока. Новият допълнителен пакет разширява още повече тази обширна гама, добавяйки система за предупреждение за сблъсък отпред FCA (Forward Collision Alert) с функции за разпознаване на пешеходци и автоматично аварийно спиране AEB* (Automatic Emergency Braking), както и с добавянето на система за разпознаване на сънливост към функцията за предупреждение за умора или сънливост на водача DDA* (Driver Drowsiness Alert).

Opel демократизира технологиите на бъдещето и ги прави достъпни за всеки”, сподели вицепрезидентът, отговорен за автомобилния инженеринг за Европа Уилям Ф. Бъртани. “Tози подход винаги е бил част от историята на марката и намира своето отражение и в нашия нов Crossland X и неговата богата гама от високотехнологични електронни системи за подпомагане на водача като системата за предупреждение за сблъсък отпред FCA (Forward Collision Alert), функцията за автоматично аварийно спиране AEB (Automatic Emergency Braking) и предупреждението за умора или сънливост на водача DDA (Driver Drowsiness Alert).”

Системата за предупреждение за сблъсък отпред FCA с функции за разпознаване на пешеходци и автоматично аварийно спиране AEB, следи пътната обстановка пред автомобила с помощта на фронталната видеокамера Opel Eye и е в състояние да разпознава движещи се и паркирани автомобили, както и пешеходци (възрастни и деца). Системата подава звуковo предупреждение и светлинен сигнал, като едновременно с това задейства автоматично спирачките, в случай че разстоянието до автомобила или пешеходеца отпред започне да намалява бързо, а водачът не реагира.

Системата за разпознаване на сънливост е допълнение към предупреждението за умора или сънливост на водача DDA (Driver Drowsiness Alert), с което Crossland X се оборудва серийно и което уведомява водача след двучасово шофиране със скорост над 65 км/ч. Разширената система подава предупреждение, ако траекторията на движение на автомобила предполага сънливост или невнимание на водача, показвайки съобщение на екрана на блока контролни прибори пред водача, придружено от звуков сигнал. След три предупреждения на първо ниво системата излъчва второ предупреждение с друг текст на съобщението на екрана на приборния блок пред водача и по-силен звуков сигнал. Системата се рестартира след шофиране със скорост под 65 км/ч в продължение на 15 последователни минути.

Друга възможност за повишаване на цялостното равнище на безопасност, предлагано от Crossland X е новаторското решение на светлините, което моделът представя в своя сегмент от пазара. Предните светлини с изцяло LED елементи са съчетани с функции като светлини за завой, асистент за управление на дългите светлини и автоматично регулиране на височината за осигуряване на оптимално осветяване на пътя отпред и гарантиране на възможно най-добрата видимост. В допълнение към това, допълнително предлаганият head-up дисплей помага на водачите на Crossland X да следят удобно и без прекъсване пътя пред себе си; най-важната информация като скоростта на движение, актуалното ограничение на скоростта, зададената от водача стойност в ограничителя на скоростта или круз контрола и насоките на навигационната система се прожектира в непосредственото им зрително поле. Рискът от пропускане на други участници в движението се намалява значително благодарение на предупреждението за опасност в страничните мъртви зони SBSA (Side Blind Spot Alert). Ултразвуковите сензори на системата установяват наличието в близост до автомобила на други участници в движението с изключение на пешеходците и водачът бива уведомен с жълт предупредителен светлинен символ в съответното външно огледало.

Фронталната видеокамера Opel Eye също обработва различна визуална информация, като по този начин формира основата за работата на електронните системи за подпомагане на водача като разпознаването на знаците за ограничение на скоростта SSR (Speed Sign Recognition) и предупреждението за неволно напускане на лентата за движение LDW (Lane Departure Warning). Системата SSR показва актуалното ограничение на скоростта на движение на екрана на информационния блок на водача или на допълнително предлагания head-up дисплей, докато LDW подава звукови и визуални предупреждения в случай, че установи, че Crossland X напуска неволно своята лента на движение.

Новият член на семейството на Opel X прави много по-удобни и движението на заден ход и паркирането. Допълнително предлаганата панорамна камера за следене на движението на заден ход PRVC (Panoramic Rear View Camera) увеличава зрителния ъгъл на водача при наблюдение на зоната зад автомобила до 180 градуса, така че при движение на заден ход да може да вижда приближаващите и от двете страни други участници в движението; най-новото поколение на системата за подпомагане на паркирането АРА (Advanced Park Assist) разпознава подходящите свободни паркоместа и паркира автомобила автоматично. Също така автоматично става и напускането на мястото за паркиране впоследствие. И в двата случая водачът трябва само да натиска педалите.
Източник: www.opel.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама