Новини » Любопитно

СБА НА 60 години! Честит юбилей!!



Admin03.07.2017г 

СБА НА 60 години! Честит юбилей!!

Днес Съюзът на българските автомобили (СБА) празнува своя 60-годишен юбилей. Това е повод да си припомним как е бил създаден, каква е била целта и мисията му през годините и по какъв начин се е променил за тези шест десетилетия.

На 3 юли 1957 г. в хотел Балкан е учреден Български автомобилен и туринг клуб (БАТК), който остава приемник на всички предишни формирования, обслужвали нуждите и интересите на автомобилистите в България в предвоенния период. Веднага след своето учредяване клубът става член на Международната автомобилна федерация FIA, Международния алианс по туризъм (AIT) и Международната автомобилна организация по къмпинг и караванинг (FICC).
През 1972г. на своя национална конференция БАТК взима решение за преименуването си в Съюз на българските автомобилисти.

Сега структурата на СБА включва две търговски дружества СУАБ-СБА ЕООД и Шипка- ТА, 40 клона и 150 автомобилни клубове, което превръща СБА в значимо общество, работещо в името и за ползата на своите членове. Съюзът на българските автомобилисти е официален член на Европейската организация за пътна помощ (ARC Europe). „Пътна помощ” е и основната дейност на СБА. Съгласно международните споразумения, СБА е единствената оторизирана организация да оказва технически услуги и репатриране на нуждаещите се автомобилисти, които са членове на автомобилните организации от Европа. СБА също така обслужва по-голямата част от вносителите на автомобили в България.

Друга основна дейност на СБА са годишните технически прегледи. Организацията разполага с 60 пункта за годишни технически прегледи, където професионално и качествено извършва проверка на техническото състояние на автомобила. Членството и абонаментът в СБА съчетават горепосоченото като така предоставят безплатни услуги пътна помощ и годишен технически преглед. В СБА годишно се обслужват над 250 000 автомобилисти.

Съюзът на българските автомобилисти провежда учебна дейност за подготовка на водачи на моторни превозни средства от 1960г. СБА съхрани традициите и доброто си име в организирането и провеждането на дейността по обучение на водачи от категория “В”.

СБА е застрахователен брокер на компаниите ДЗИ и ЕвроИнс като годишно сключва стотици застраховки със своите клиенти, членове и абонати. Съюзът продължава изграждането на нови учебно-технически центрове. Тази година трябва да започне изграждане на нови центрове в градовете Видин и Пловдив.

СБА като сдружение с нестопанска цел активно се бори за пътната безопасност. Ежегодно организира множество кампании. Една от тях е Акция Светлина, а след това и Акция Зима, в партньорство с КАТ, БЧК и други, когато СБА подготвя хиляди автомобилисти преди зимния сезон. Съюзът участва в комисиите за промени в Закона за движението по пътищата и при обсъждане на нормативната уредба в България, защитавайки интересите и безопасността на българските шофьори. Затова всички дейности на СБА са свързани с безопасността на пътя.

Приложното колоездене е една от важните дейности на СБА. То развива уменията на подрастващите в майсторското владеене на колелото и ги учи на пътна безопасност. Националното движение по приложно колоездене съществува вече 35 г. – време, в което в спортните клубове по тази дисциплина са били обучени хиляди деца, десетки са станали медалисти, а България – вицеевропейски шампион в Чехия.

Автомобилният и картинг спорт са важна част от историята на СБА. Десетките автомобилни състезания продължават да привличат многолюдна аудитория. През 2010 година България беше домакин на кръг от Световния рали шампионат на ФИА за марки. С помощта на Съюза освен спортни се провеждат и масови автомобилни прояви, които имат за основна цел безопасността на движението и икономичното управление на автомобила.

СБА популяризира своите дейности и услуги в собствения си вестник „Авто Мото Свят“ и в радиопредаването „Хора, пътища, автомобили“ по БНР. Официалният сайт на организацията придобива все по-голяма популярност и ежедневно има хиляди посетители. Подготвяното мобилно приложение пък ще предоставя допълнителни възможности за автомобилистите и членовете на СБА.
Днес СБА разполага с екип от над 600 души в цялата страна, който се грижи за денонощното спокойствие на хиляди български и чуждестранни шофьори.
 




Коментари

Добави коментар

Реклама