Новини » Любопитно

Как да опазим колата от летните изненади



Admin11.07.2017г 

Как да опазим колата от летните изненади Това лято “радва” собствениците на железните кончета с яка жега, яко “къпане” и най-лошото – градушка. Това, естествено, създава проблеми с които трябва да се борим доколкото можем. Заслужава си да знаем какви са изненадите в тази посока.

В жегата е опасно за пластмасите в салона, които бързо се нагряват и могат да се напукат. Ако няма възможност колата да се остави на сянка е желателно да се прикрият подобни детайли на интериора с вестник, кърпа или списание. Много ефективен е светлоотрзяващият екран под предното стъкло.

На припека в жегата се прегряват гумите и остаряват по-интензивно. Загубата на качества на гумената смес е опасна не само от влошаване на контактните качества с пътя, но и от неочаквано скъсване заради получилите се микро пукнатини на страниците при попадане в пътна яма или претоварване. Ако колата стои дълго време на слънце не е лошо те да се завият с нещо. И тук паркирането в сянката е благоприятно.

В жегата бензиновата помпа на прочутите жигули има навикът да отказва, заради разликата в линейното разширение на алучиниевия корпус и пресованите в него втулки. В такава ситуация следва замяна на детайла или акох сте на пътя мокър парцал върху помпата и мокрене от време на време. Това предпазва и от получаването на тапи от пара в бензинопровода.

В автомобила днес по принцип има няколко радиатора – основния за охлаждането на мотора, на автоматика, на климатика, на турбото /интеркулър/. Добрата им работа е критична за горещото време, а те трябваи да са чисти. Специално този на двигателя събира накип , затова е желателно да се промива съсспециални миещи присадки, които се добавят към антифриза.

Ако дренажните отвори на вратите са запушени по време на проливните дъждове във вратите се насъбира вода, която не само причинява тяхната корозия, но и води до проблеми в стъклоподемника и ключалките. Заатова веднага след дъжд трябва да се отворят вартите и да се почистят дренажните им отвърстия.

Същото се отнася и за дренажните отвори на купето. Попадналата в салона вода създава неприятен мирис, загниване на шумоизолацията и килимчетата, окисляване на покритата електропродка. Тук вече се налага пълно разтурване на тапицерията и подсушаване на килимчетата и шумоизолацията на слънце.

За агрегатите на трансмисията и за мотора “къпането” в по-дълбоките локви е опасно заради евентуалното попадане на вода, която може да промени смазочните качества на двигателното и трансмисионното масло. А това води до повишено износване на детайлите им. Тук е нужна замяна на маслото и промиване на агрегата.

При намокряне фрикционният слой губи част от свойствата си, особено при по-дълго престояване във вода. Подсушаването е възможно при ниска скорост и леко натиснат педал на спирачката.

Най-страшната случка за един двигател е водният удар. Това може да се случи при модели с ниско разположен въздухозаборник или ако водачът смело атакува водни препятствия. По-добре е ако не знаеш колко е дълбоко, да не влизаш в локвата.

Попадането на вода в електроконтактите може да предизвика късо съединение и окисляване. Това може да доведе до внезапен отказ на работата на различни системи или пък във времето при постепенното окисляване на контакта и прекъсване в следствие на това на елверигата. Тук лекарството е подсушаване със сгъстен въздух, като по-ефективен резултат е при отварянето на съединенията.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама