Новини » Спорт

Формула 1 – от догодина с HALO – новата система за безопасност



Admin24.07.2017г 

Формула 1 – от догодина с HALO – новата система за безопасност

Догодина външният вид на болидите от Формула 1 ще е доста по-различен – в тях задължително ще се монтира нов външен елемент – системата за защита главата на пилота HALO. Това беше прието окончателно в сряда на заседание на стратегическата група на Формула, на която присъстваха представители на всички отбори във Формула 1.

Главен тласък за разработката на подобна система е ударът в каската на Фелипе Маса от парче на елемент от преден болид, както и катастрофата на Жул Бианки в Гран При на Япония през 2014-а година. Тогава френският многообещаващ пилот получи черепно-мозъчна травма и почина след деветмесечна агония.

От FIA смятат, че HALO е най-ефективната система за защита от всичките подобни, разработенни за последните пет години. Международната автомобилна федерация (FIA) от няколко години насам се опитва да убеди отборите да монтират допълнителна защита за пилотите на колите си.

Предлагани са различни конструктивни решения, като тестваното по време на преминалата Гран При на Великобритания от Себастиан Фетел с Ferrari екран Shield. По-рано той изпробва и системата HALO. По думите на шампиона, видимоста при монтирана HALO не намалява, докато с екрана се намалява, картината се изкривява и дори Фетел се оплака от главоболие заради напрягането в погледа.

Доста от пилотите и представителите на отборите се съгласиха с нуждата от монтирането на подобна защита, но изказаха недоволство от външния вид на HALO. Независимо от това FIA вече прие решение за задължително монтиране именно на тази конструкция още от началото на следващата година.

На заседанието на стратегическата група е обсъждан и непрекъснато актуалният въпрос за ограничаване разходите на отборите и беше създадена работна група, в която влизат събствениците на търговските права на шампионата, на отборите и FIA. Те са длъжни да разработят нови предложения за развитието на Формула 1 през следващите години.
Източник:Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама