Новини » Спорт

ФИА сложи лимит на маслото



Admin26.07.2017г 

ФИА сложи лимит на маслото

Ограничение в количеството моторно масло, което използват двигателите във формула 1, въведе Международната федерация по автомобилизъм. ФИА постанови, че от Гран при на Италия в началото на септември моторите на колите ще могат да консумират максимум 0.9 литра масло на 100 км. Още преди началото на сезон 2017 от централата напомниха на отборите, че е строго забранено да използват смазочната течност като гориво, а преди старта в Азербайджан имаше второ предупреждение срещу употребата на химически добавки, които подпомагат вътрешното горене.

Основните подозрения бяха към Мерцедес, че използва подход с изгарянето на маслото като вид гориво в квалификацията. Двамата пилоти на германския тим Люис Хамилтън и Валтери Ботас спечелиха 8 полпозишъна в 10-те досегашни състезания и закономерно от ФИА засилиха контрола върху химическия състав на самото масло и начина му на употреба. В последната си техническа директива федерацията обяви, че приемливата норма за консумация на масло е 0,6 литра на 100 км, която ще бъде наложена като норма от следващия сезон.

За тази година ФИА допуска отклонения от това количество и прилага толеранс към всички двигатели. "Всички показатели над 0,9 л/100 км ще се считат за подозрителни и ще подлежат на подробно разследване за потенциално нарушаване на техническите регулации", заявиха от ФИА.

Източник: Агенция "Фокус"

Снимка: thisisf1.com.




Коментари

Добави коментар

Реклама