Новини » Еко-ауто

Еврокомисията иска квоти за производство на електромобили



Admin09.08.2017г 

Еврокомисията иска квоти за производство на електромобили

Еврокомиссията иска въвеждане на минимални квоти за производство и продажба на електромобили в Евросъюза от автопроизводителите. Това се налага за да се ускори преходът от автомобили с ДВГ към екологично чисти транспортни средства.

За целта еврокомисарите са готови за решителни мерки. Налагането на квотите трябва да тръгне предположително от 2025-а година. Тогава автопроизводителите ще бъдат задължени да произвеждат поне минимално изискваните по квотите автомобили с нулеви емисии и съответно да намаляват производствота на машини с двигатели с вътрешно горене.

Асоциацията на автопроизводителите на Федерелната република VDA вече критикува нововъденението на Еврокомисията и заяви, че производството и продажбата на ебектромобили зависи от много фактори, най-вече от наличието на необходимата инфраструктура за презарежаднето им.

В отговор на това Еврокомисията обеща да предприеме още по-жестоки екологични норми за автотранспорта, които ще ударят много здраво автомобилите с класически ДВГ.

Въпросът за квотите още не е решен окончателно, но шансовете за въвеждането им са изключително високи. Особенно във връзка с последните развития по случая Дизелгейт, както и с вече изказаните намерения на редица европейски страни да се откажат от производството и дори да забранят използването на автомобили с дизелови двигатели.

Най-големият производител на електромобили в света – Китай, вече въведе подобни квоти, които правителството на страната има намерение да увеличава с напреднването на времето в бъдеще./Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама