Новини » Любопитно

Mazda патентова двигател с три компресора



Admin22.08.2017г 

Mazda патентова двигател с три компресора Mazda регистрира патент на нов двигател с тройно принудително пълнене – с два турбокомпресора и един с електрическо задвижване. Според описанието на патента, публикуван на сайта на патентното бюро на САЩ, основната идея в тази разработка е компенсирането на турбодупката при класическите турбини при ниски обороти на двигателя.

Идеята за работещ по същия принцип на пълнене с три компресора мотор беше представена с прототип с мощност 450 к.с. от Volvo през 2014-а година. За осигуряване качествена работа на този си мотор шведите използваха електрозахранване с напрежение 48 Волта. При Mazda пък е добавена собствена система за рекуперация на енергията с име i-Eloop, преобразуваща и акумулираща енергията, получавана по време спиранията.

На патентните схеми новият двигател на японците е показан в конфигурация за автомобили със задно задвижване. Японската марка засега има само един подобен модел – MX-5, предлаган в момента с 1.5-литров, бензинов мотор с мощност 141 к.с. и 2.0-литров с мощност 182 к.с. Дали новият мотор ще бъде третият предлаган с модела още не е известно.

В началото на този месец Mazda анонсира бензинови двигатели от ново семейство със значително повишени сгъстяване и максимален въртящ момент. Идеята за самовъзпламеняване на горивото в бензиновите мотори без наличието на свещи не е нова за компанията и явно не е изоставена от японците, а търпи сериозно развитие.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама