Новини » Любопитно

Студенти от Техническия университет – София показаха своя автомобил от Shell Eco-marathon 2017



Admin20.09.2017г 

Студенти от Техническия университет – София показаха своя автомобил от Shell Eco-marathon 2017

Енергийно ефективният автомобил на студентите от ТУ – София, с който спечелиха трето място в Shell Eco-marathon тази година, стана част от Европейската седмица на мобилността в столицата. Колата, конструирана изцяло с фокус върху намаляване на вредните емисии в околната среда и нисък разход на енергия, е израз на идеята на младите хора как ще изглежда бъдещето на транспорта в европейските градове и логично намери своето място в обществената инициатива за трета поредна година. Автомобилът използва иновативен източник на захранване с водородна горивна клетка, за да изминава максимално разстояние с минимален разход и емисии.

„Автомобилът е същинско олицетворение на нашия принос към развитието на интелигентната мобилност. Участието ни в Европейска седмица на мобилността е чудесна възможност да демонстрираме нашите ефективни решения за устойчив транспорт, в унисон с визията за мобилността на Shell и европейската общност. Радваме се, че интересът към колата е толкова голям“, споделиха студентите от Техническия университет в София.

Екипът на Техническия университет в София, който се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка, се нареди сред челните места в цяла Европа по време на Shell Eco-marathon 2017 в Лондон. Отборът на студентите успя да измине 189 км/м3 със своя иновативен автомобил „Феникс“ и се изкачи в класацията спрямо 2016 г.

„Светът усилено търси решение на енергийните предизвикателства чрез нови разработки и иновации във всички сфери на живота. Автомобилът на студентите показва тяхната идея за намаляване на въглеродния отпечатък и нарежда България сред европейските страни с принос и активна позиция в разработването на енергийно ефективни решения в транспорта“, коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

През 2017 г. България отбелязва 10 години участие в Shell Eco-marathon Европа. От включването си в състезанието българският екип наброява 400 студенти от четири учебни заведения – Техническите университети в София и Варна, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе.
 




Коментари

Добави коментар

Реклама