Новини » Автоновини

Семейни скандали в голямата немска къща - VW срещу Skoda, Porsche против Audi



Admin11.10.2017г 

Семейни скандали в голямата немска къща - VW срещу Skoda, Porsche против Audi Дизелгейт започва да идва малко в повече дори вътре в голямата къща на Volkswagen Group. Някои от марките в нея започват да изказват претенции към други членова на вълчото семейство.

Първи се озъбиха от VW на Skoda – немските профсъюзи изказаха недоволство от ... пазарните успехи на старата чешка марка?! Благодарение на по-ниската цена на труда в Чехия там правят далеч по-конкуретноспособни пазарно автомобили. Докато в Германия производството на фауветата спада, в Чехия мислят как да се справят с недостиг на производствени мощности и за тяхното производство на клиентите вече им се налага да чакат. А по рентабилност Skoda вече надмина не само Volkswagen, но и Audi!

Във Volkswagen засега не знаят, какво да правят – нали печалбите на Skoda влизат в концерна, но пък настъпва вътрешна канибализация. Навярно на Skoda ще лъде наложено увеличаване на сумата отчислявана за ползването на платформите и технологиите, а производството на някои модели може да бъде прехвърлено в Германия, което неминуемо ще доведе до увеичаване цената на автомобилите с Летящата стрела на капака и спадане на печалбите. Това не може да не безпокои пък чешките профсъюзи, които се обърнаха за помощ към местното правителство. Сериозна дилема във финансов и човешки аспект...

Вторият скандал е съвсем пресен и е свързан с “чумата” Дизелгейт. От Audi признаха, че 3-литровите турбодизели, които е доставяла за моделите Cayenne и Macan, са имали лъжливият софтуер, занижаващ данните за изхвърляните вредности по време на сертификационните и стендови изпитания на моделите. Сега от Porsche искат компенсации от Audi за понесените финансови загуби в размер на 200 милиона евро. Босовете на спортния производител са отправили писменно искане за целта към мениджмънта на Audi. Парите ще са предназначени за покриване на разходите по заведените дела срещу компанията от държавни институции, потебителски организации и частни клиенти.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама