Новини » Любопитно

Great Wall, Chery и други китайци точат зъби за Европа



Admin12.10.2017г 

Great Wall, Chery и други китайци точат зъби за Европа

Китайските автопроизводители се чустват вече готови за нов поход към Европа. Преди няколко години някои от тях се опитаха да навлязат в пазара на Стария континент, но без успех. Cега, следвайки японския и корейски опит, те създават луксозни марки с глобална насоченост, въплъщавайки в тях технически новости, компоненти от световни доставчици и работата на дизайнерски и мениджърски екипи съставени от топ-европейски кадри.

Новата китайска политика пролича кристално ясно по време на преминалия неотдавна автосалон във Франкфурт. Там китайските автогиганти като Great Wall Motor и Chery Automobile ясно показаха желанието си да продават в Европа кросовъри на съвременно ниво през следващите години.

Новосъздадената луксозна марка Wey на Great Wall, кръстена на собственика на компанията Джак Вей, демонстрира моделите си VV5 и VV7, както и електрическия концепт XEV. Chery пък показа компактния си кросовър TX, първият модел от новата си луксозна марка Exeed.

На щанда на Borgward – една стара немска марка съживена с китайски капитали, беше изложен кросовърът BX7, който вече се предлага на пазара в Поднебесната империя и има сигнали че скоро ще го видим и на пазара в Стария континент. Доста впечатляващ беше и концептът за луксозен електрически автомобил с име Isabella, също повтарящ името на прочут модел на Borgward от миналия век.

От останалите китайски производители се откроява още новата марка на Geely Lynk & CO, която има намерение да стартира продажбите си Европа на първия си кросовър 01 през 2019-а година. По същата схема е скроена и марката MG, прочуто британско име от миналия век, сега соственост на концерна SAIC, който планира присъствие не само на британския остров, но и в Европа през 2019-а година.

Някои от китаските производители като Great Wall, Chery и MG вече имат ограничено присъствие в Европа, предагайки малки автомобили, пикапи и SUV-ове. Tози път китайските апетити са насочени към бързо растящият пазарен SUV-сегмент, който ще заеме повече от една трета от автопазара в Европа към 2020-а година.

През последните десетина години китайските марки насочиха вниманието си към най- критикуваните си места като качеството на изделията им. Те работят с първа ръка доставчици на компоненти като Robert Bosch, Dana и Valeo, разполагат с ефективни 1.5 и 2.0-литрови турбомотори и хибридни задвижвания, които покриват вече изискванията и на стандарта Euro 6. За да разберат спецификата на пазара в Европа и желанията на клиентите тук те създадоха собствени европейски инжинерингови и дизайнерски студия, наемайки за работа в тях топ-специалисти. Същата политика се ползва и в отношение на топ-мениджмънта на компаниите.

“Повече за по-малко пари” е водещото в новите китайски предложения на автопазара. Great Wall и Chery печелят пазарен дял в Поднелесната империя, предлагайки същите и дори повече екстри от външните производители,на доста по-добра цена и ще се придържат към същата стратегия в Европа. Tе направо ще копират политиката на южнокорейските марки Hyundai и Kia, които се укрепиха яко в Европа и Щатите, предлагайки удължени гаранции и силен следпродажбен сервиз, успоредно с новите си съвременни продуктови гами.

Новата луксозна марка Wey на Great Wall вече се позиционира като "начално-премиална" с базови цени тръгващи от ниво 25 000 евро, което е на ниво две трети от базовата цена на европейските им конкуренти при предлагане на на доста повече екстри в колите. Сериозно предимство пък може да даде на Lynk & CO използването на платформите на Volvo, като и двете марки са част от холдинга Zhejiang Geely.

Навлизането на китайските марки в Европа няма да е никак лесно за тях. Тук очакванията на киентите са доста по-различни от тези в Азия, трябва да се развият сериозни продажлбени и сервизни мрежи. От Lynk смятат да ползват модела на Tesla с директни продажби на клиентите без ползването на дилърства. Но китайците не смятат да се предават – от Chery заявяват - “Ние сме износител №1 на автомобили в Китай и износът на продукция е част от дълговременната ни стратегия за превръщането на марката ни наистина в глобална и задоволяваща изискванията на всички клиенти в света.
 




Коментари

Добави коментар

Реклама