Новини » Любопитно

Движете се безопасно в тъмния сезон с иновативните решения на Opel в областта на светлинитеAdmin26.10.2017г 

Движете се безопасно в тъмния сезон с иновативните решения на  Opel в областта на светлините

•С 32 LED сегмента: Новите IntelliLux LED® матрични светлини на Opel Insignia
•Автомобил на годината 2016: Новата Astra е първият модел на Opel с адаптивни матрични светлини
•Превръща нощта в ден: Изцяло LED светлини за всички модели от гамата на Opel X


Рюселсхайм. Последният уикенд на октомври наближава отново и отново става време да върнем часовниците един час назад, а с него да се завърнем към зимното часово време. За водачите на автомобили пък това означава много повече движение в тъмнината и в условия с лоша видимост през следващите месеци. За тези които са зад волана на Opel, то ще бъде по-безопасно, защото Opel продължава с процеса на демократизация на иновативните, интелигентни светлинни технологии: в много модели производителят предлага авангардни, изцяло LED светлинни системи, които автоматично настройват светлинния сноп в зависимост от външните условия и заобикалящата среда. Водещи в тази насока са второто поколение основополагащи IntelliLux LED® матрични светлини, с които е оборудван новият Opel Insignia Country Tourer. По този начин многофункционалният комби модел с офроуд визия има способността да превръща нощта в ден. Видимостта се подобрява значително, а безопасността на пътниците, водача и останалите участници в пътното движение неимоверно нараства.

“Искаме да сме сигурни, че нашите клиенти ще могат да разчитат на добра видимост и по време на тъмните месеци на годината. Затова предлагаме иновативни светлинни технологии, които са без конкуренция в съответния клас – това се отнася както за нашия флагман, така и за много други модели в гамата. Те превръщат движението през нощта отново в удоволствие, но преди всичко го правят по-безопасно,” отбелязва Петер Кюсперт, вицепрезидент на Opel, отговорен за продажбите и маркетинга.

В светлината на прожектора в най-буквалния смисъл: следващото поколение IntelliLux LED®

Авангардните матрични светлини IntelliLux LED® бяха представени в актуалното поколение на Opel Astra. Предните светлини на компактния бестселър включват 16 LED сегмента (по осем от всяка страна), които автоматично и постоянно адаптират обсега и разпределението на светлинния сноп към всяка пътна ситуация и когато е необходимо просто „изрязват“ зоната около насрещно или попътно движещите се автомобили. Това означава нулево заслепяване на останалите водачи при едновременно осигуряване на най-добрата видимост. Експертите бързо се съгласяват: „Матричните светлини на Opel са пробив в областта на автомобилните светлинни системи. След интензивни тестове извършени през 2015 година от членове на журито на AUTOBEST - организация на независимите специализирани журналисти в Европа, системата се доказва като толкова ефективна, че получава прозвището „магическа““.

Работата й обаче е пределно ясна и функционална: когато автомобилът доближи градски зони, IntelliLux LED® предните светлини превключват режима си автоматично и след това постоянно адаптират диапазона и формата на светлинния сноп към всяка пътна ситуация – същото се отнася и при движението на Astra или Insignia по магистрала, междуградски пътища и специално при движение в завои. Авангардната система буквално превръща нощта в ден за водачите и пътниците, без да влошава видимостта на останалите участници в пътното движение.

Инженерите на Opel използват още по-сложна технология, за да комбинират действието на два пъти повече LED сегменти (32) в светлините на новия Opel Insignia Country Tourer (а така също и в Grand Sport и Sports Tourer). Резултатът е впечатляващ: светлините са не само по-елегантни, но и благодарение на плавните преходи при работата на сегментите с по-голям брой LED елементи, светлинните снопове се адаптират по-прецизно. По този начин адаптивните IntelliLux LED® матрични предни светлини генерират повече и по-ярка светлина.

За да се подобри видимостта още повече при шофиране в завои на дълги светлини, инженерите добавят нова функция към второто поколение IntelliLux LED® матрични предни светлини. Интензивността на светлината на вътрешните матрични сегменти се увеличава в съответствие с ъгъла на завъртане на волана с цел увеличаване на осветяването на завоя. Всяка IntelliLux LED® предна светлина разполага също и с „прожекторен“ лъч, който осигурява допълнително осветление при дълги светлини на отстояние до 400 метра. По този начин водачът може да види например животни, пресичащи пътя на дистанция, която преди оставаше в тъмното – особено сега, през есента, това е голям плюс при движение по междуградски пътища в ранно утро или късна вечер.

Иновативните изцяло LED светлини и за много други модели: Opel демократизира светлинните технологии

Opel предлага изключителните светлинни технологии не само за върховия си модел Insignia и бестселера Astra, но и за модели в други автомобилни класове: новият Grandland X например, също е оборудван с LED AFL предни светлини. LED технологията позволява светлинният сноп да бъде променян, като едновременно с това осигурява подобрена функционалност в сравнение с предишните светлинни технологии. В допълнение, работещите на базата на предна камера автоматични предни светлини предотвратяват заслепяването на останалите водачи, без да е необходимо ръчното изключване на дългите светлини. Като цяло, LED AFL предните светлини на Opel Grandland X осигуряват седем режима, сред които светлини за междуградски пътища, магистрала, градски/светлини за пешеходци, светлини за кръстовища, за лоши метеорологични условия, динамични светлини за завои и асистент за дългите светлини.

Същото се отнася и за SUV бестселърът Mokka X и компактния ван Zafira. И двата модела на Opel разполагат с модерна изцяло LED технология, включваща различни светлинни функции от градски до междуградски, както и „туристически“ режими за движение в държави с ляво движение. Последно, но не и по значение, оформеният в дръзки линии кросоувър Opel Crossland X, представен преди няколко месеца, разполага с изцяло LED предни светлини, включващи функции като светлини за завой, асистент за дългите светлини и автоматично поддържане на нивото на снопа за гарантиране на оптимално осветяване на пътя отпред и осигуряване на най-добрата възможна видимост. Това е основополагащо в този автомобилен клас.

От скрити предни светлини до AFL+: Opel е пионер в светлинните технологии

С IntelliLux LED® матричните светлини и адаптивните предни LED светлини, Opel отново представя основополагащи светлинни технологии, които са достъпни за широка група клиенти. Това е една дългогодишна посветеност на автомобилния производител, а Opel отдавна е признат за пионерската си роля в разработването на модерни предни светлини и светлинни технологии като цяло.

Още през 1968 година, Opel GT впечатлява не само с авангардния дизайн, наподобяващ този на бутилката на Кока Кола – стилният култов автомобил е първата германска кола със скриващи се предни светлини. През 1989 година Opel Calibra е един от първите серийни автомобили с елипсовидни предни светлини. С височината си от едва седем сантиметра те са ключов фактор за създаването на уникалния дизайн на купето с неговите изключителни аеродинамични показатели.

През 2003 година Opel става първият производител, който въвежда динамични светлини за завой и 90-градусови светлини за кръстовища с иновативната AFL система в средния клас. През 2004 година, Opel Astra се превръща в първия компактен автомобил, който е оборудван със светлини за завои, а през 2006 година марката демократизира технологиите за безопасност, когато вгражда бихалогенни светлини за завои и кръстовища в сегментите на малките автомобили и минивановете, респективно в Corsa и Meriva.

През 2008 година, следващото поколение светлинни системи, AFL+, направило дебют с представянето на Insignia, поставя нов стандарт в автомобилната индустрия. Тези адаптивни ксенонови светлини настройват светлинния сноп съобразно профила на пътя и преобладаващите пътни условия.
 
Коментари

Добави коментар

Реклама