Новини » Еко-ауто

Спират от регистрация коли в цялата страна заради екостандартиAdmin05.01.2018г 

Спират от регистрация коли в цялата страна заради екостандарти

Автомобилите, които не отговарят на екостандартите, да не бъдат регистрирани в КАТ не само в София, но и в цялата страна. Държавата ще купи газ анализатори за всички пунктове на пътна полиция, обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.
За целта министерството ще договаря пари по оперативна програма "Околна среда", уточни Димов. С кмета на София Йорданка Фандъкова той провери как работят 7-те газ анализатора, които Столична община предостави на КАТ-София.

"По ОП "Околна среда" в момента не е допустима подобна тип дейност, ще преговарям с Европейската комисия и ще се опитам да намеря финансиране, така че да има проект да бъдат закупени газанализатори и за останалите пунктове. Ако не го направим в цялата страна няма да има необходимия ефект. Това е една добра първа стъпка, каза още Димов.

Шофьорите в София ще имат срок от един месец, за да проверат дали колите им отговарят на екостандартите, преди КАТ да стартира проверките, обясни Фандъкова. Освен в пунктовете, с устройствата ще бъдат извършвани и проверки на пътя.

Комисар Тенчо Тенев, началник на столичната пътна полиция, обясни, че устройствата проверяват техническото състояния на изгорелите газове на колите, а анализатор отчита какво е количеството на вредни частици.

Стойността на газомерите е около 70 хил. лева, средства от бюджета на СО, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова. „Анализите посочват, че около 60% от замърсяването на въздуха идва от движението на автомобили. Около 40% от битовото горене“, обясни Фандъкова. Тя подчерта, че строгият контрол е изключително важен.

Измерване през септември показа, че само около 6,5% от автомобилите в София замърсяват над допустимите норми, уточни кметът.

Източник: offnews.bg
Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

Литол-24
Литол-24
Разфасовка: 8 килограма
Цена: 55.8лв.
Купи