Новини » Любопитно

Проблемът – пускане на работещ двигател?



Admin09.01.2018г 

Проблемът – пускане на работещ двигател?

Понякога се случва разсеян или неопитен водач да се опита да пусне двигателят отново, въпреки че той работи. Доколко е опасно това?

Подобен опит за пускане на мотора винаги е причинен от грешка на водача, случвало се е почти на всеки, ще се случва и в бъдеще. Най-често причина за грешката е умора на водача, който машинално се опитва да пусне двигателят отново, без да се усети, че си работи. Или при начинаещи водачи на които често им спира мотора, но в случая само си мислят че е спрял.

Отговорът на въпроса дали е опасно подобно действие зависи от възраста на колата. При жигулитата и москвичите навремето завъртането на стартерния ключ при работещ мотор веднага подкарваше стържещ шум от бендикс-зъбчатката на стартера по венеца на маховика. Обикновенно това не водеше до големи неприятности, но все пак можеше да повреди в известна степен зъбното зацепване.

Освен това старите двигатели по принцип са по-шумни, а шумоизолацията на купетата много по-лоша и опит за повторно пускане на мотора можеше да има само на места, където външният шум заглушаваше този на мотора. Приборите обикновенно не подсказваха, че двигателят работи, а оборотомерите отсъстваха. В добрия случай светваше лампата за маслото или тази на запалването.

С появата на ВАЗ-2108 Самара ситуацията се промени – в контактния ключ монтираха механична блокировка, който пречеше да се завърти ключа до крайното положение, ако не се премине напълно през положение изключено.

След това се появиха стартерните бутони, които решиха проблема напълно. Защото при натискане на подобен бутон при положение че двигателят работи, то просто моторът се изключва от работа.
Източник:Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама