Новини » Спорт

PEUGEOT 3008DKR MAXI начело на Дакар и с най-добрите три времена на първия дълъг етап



Admin08.01.2018г 

PEUGEOT 3008DKR MAXI начело на Дакар и с най-добрите три времена на първия дълъг етап

Истинският екшън на Дакар започна днес, след като пилотите стартираха в първия дълъг етап на Дакар, покривайки 278 километра около перуанската столица Писко. Обстановката включваше драматичен пясъчен пейзаж с големи пясъчни дюни, както и с впечатляващи гледки на брега, като 90% от действието се разви извън утъпканите пътища. В тези предизвикателни условия, много състезатели изгубиха пътя си, но не и екипажите на PEUGEOT 3008DKR Maxi, които записаха финиширане на първо, второ и трето място, а две от френските коли заеха челните места в общото класиране.

• Сирил Депре спечели етап на Дакар за втори път в своята кариера: подвиг, който беше постигнат и с уменията на неговия навигатор Давид Кастера, който успя да напътства екипажа през сложния терен без да се изгубят. Сега те са лидерите в ралито, пред техните съотборници Стефан Петерханзел / Жан-Пол Котре.

• Петерханзел / Котре имаха успешен ден, в който записаха второ място в етапа и заемат и второто място в общото класиране, по-малко от половин минута след съотборниците си.

• На четвърта позиция в общото класиране, са Себастиан Льоб / Даниел Елена. Те заформиха топ тройката на Peugeot за етапа и напредват бързо в класирането с автомобил, който беше абсолютно надежден.

• Карлос Сайнц / Лукас Круз бяха възпрепятствани от неразположението на Лукас, но в сложната ситуация, те записаха класиране в челната шестица на етапа, предвижвайки се в Топ 10 на общото класиране, въпреки наложилата се смяна на две колела, след като гумите се отделиха от джантите.

Класиране в Етап 2:

1. Cyril Despres (FRA) / David Castera (FRA), PEUGEOT 3008DKR Maxi, 2h56m51s
2. Stéphane Peterhansel (FRA) / Jean-Paul Cottret (FRA), PEUGEOT 3008DKR Maxi, +48s
3. Sébastien Loeb (FRA) / Daniel Elena (MCO), PEUGEOT 3008DKR Maxi, +3m08s
4. Giniel de Villiers (ZAF) / Dirk von Zitzewitz (ZAF), Toyota 4WD, +7m26s
5. Orlando Terranova (ARG) / Bernardo Graue (ARG), Mini 4WD, +12m53s
6. Carlos Sainz (ESP) / Lucas Cruz (ESP), PEUGEOT 3008 DKR Maxi, +13m09s
7. Mikko Hirvonen (FIN) / Andreas Schulz (DEU), Mini 2WD, +13m50s
8. Nasser Al Attiyah (QAT) / Matthieu Baumel (FRA), Toyota 4WD, +14m51s
9. Martin Prokop (CZE) / Jan Tomanek (CZE), Ford 4WD, +15m04s
10. Ronan Chabot (FRA) / Gilles Pilot (FRA), Toyota 4WD, +16m13s

Класиране след Етап 2:

1. Cyril Despres (FRA) / David Castera (FRA), PEUGEOT 3008DKR Maxi, 3h21m18s
2. Stéphane Peterhansel (FRA) / Jean-Paul Cottret (FRA), PEUGEOT 3008DKR Maxi, +27s
3. Giniel de Villiers (ZAF) / Dirk von Zitzewitz (ZAF), Toyota 4WD, +5m44s
4. Sébastien Loeb (FRA) / Daniel Elena (MCO), PEUGEOT 3008DKR Maxi, +6m09s
5. Nasser Al Attiyah (QAT) / Matthieu Baumel (FRA), Toyota 4WD, +12m15s
6. Orlando Terranova (ARG) / Bernardo Graue (ARG), Mini 4WD, +12m50s
7. Mikko Hirvonen (FIN) / Andreas Schulz (DEU), Mini 2WD, +12m50s
8. Carlos Sainz (ESP) / Lucas Cruz (ESP), PEUGEOT 3008 DKR Maxi, +13m12s
9. Martin Prokop (CZE) / Jan Tomanek (CZE), Ford 4WD, +14m32s
10. Bernhard Ten Brinke (NLD) / Michel Perin (FRA), Toyota 4WD, +17m43s


Сирил Депре (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°308)
Първа позиция в Етап 2

“Беше сложен етап, като дюните бяха доста високи, както на спускане, така и на изкачване. Също така имаше и мек пясък: изпреварихме три или четири коли, които бяха заседнали, а също така видяхме и няколко инцидента. Но това са опасностите, които можеш да очакваш от Дакар. За първи път нашето Maxi излиза на подобни отворени пространства в състезание, които не могат да бъдат открити по време на тестовете и автомобилът работеше много добре. Давид свърши отлична работа с навигацията и не се подведе от всички различни следи от предишните автомобили. Стратегията ни изглежда е добра до момента, но утре е друг ден”



Стефан Петерханзел (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°300)
Втора позиция в Етап 2

“Беше добър ден за нас, но не и перфектен: трябваше да се връщаме три пъти, за да намерим контролните точки, което ни костваше няколко минути. С изключение на това, беше приятен етап с няколко големи дюни, много движение офроуд и красиви гледки към крайбрежието. Най-сложната част определено беше навигацията, но аз предпочитам етапи като този, отколкото като вчерашния: това са истински етапи на Дакар. Показахме, че участваме в битката”

Карлос Сайнц (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°303)
Шеста позиция в Етап 2

“Етапът стартира доста добре, бяхме доста бързи в началото. Настигнахме и изпреварихме Сирил, но след това си помислихме, че сме изпуснали контролна точка, върнахме се и загубихме малко време. След това настигнахме Себ, но и при нас се случи гума да изпада от джантата на два пъти в етапа. Накрая се загубихме наново, като търсехме контролна точка и се наложи да пообиколим и загубихме още малко време. Беше сложен етап, особено за моя навигатор Лукас, който беше болен, но успяхме”

Себастиан Льоб (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°306)
Трета позиция в Етап 2

“Днес определено беше по-добре от вчера! Като цяло, беше доста добър етап за нас; на три пъти загубихме малко време в търсене на контролните точки, но си спомням, че всички имаха този проблем: не беше лесно на този етап, със сложната му навигация. В Перу етапите просто трябва да се изминават без да се губи много време и до момента правим това с разумно темпо през дюните, където не е мястото на което сме най-силни. Автомобилът се представи добре на етап, който беше много сложен, с много места, на които можеш да бъдеш догонен”


ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ?
През 2017, Peugeot лансира своята нова SUV гама на перуанския пазар в следната последователност: PEUGEOT 2008, 3008 и 5008. Peugeot 3008 SUV се радва на огромен пазарен успех. През четвъртата четвърт на 2017, той дори стана най-продавания модел на компанията в Перу, изпреварвайки Partner и 208.

КАКВО СЛЕДВА?
Етап 3 (Понеделник 8 януари) Pisco - San Juan de Marcona. 502 километра, от които 295 километра в състезателен режим
Предизвикателството за деня се крие основно в движението офроуд, през пресъхнали езера, както и през каньони. Навигацията ще бъде от критично значение на този много бърз етап.
Източник: www.peugeot.bg
 




Коментари

Добави коментар

Реклама