Новини » Спорт

Peugeot продължава да води в рали ДакарAdmin09.01.2018г 

Peugeot продължава да води в рали Дакар

PEUGEOT продължава да държи първото и второто място на рали Дакар, след един като цяло безпроблемен ден и за четирите екипажа по трасето от Писко до Сан Хуан де Маркона, в който автомобилите 3008DKR Maxi на Стефан Петерханзел / Жан-Пол Котре и Карлос Сайнц / Лукас Круз станаха втори и трети в класирането на етапа. С промяна спрямо публикуваната програма, етапът днес беше разделен на две: с по-къса ранна отсечка, след която автомобилите се завърнаха за кратко в бивака в Писко, последван от по-дълга към Сан Хуан де Маркона на перуанското крайбрежие.

• Стефан Петерханзел / Жан-Пол Котре са начело в общото класиране, благодарение на най-бързото темпо през деня с 3008DKR Maxi, и с второто най-добро за етапа. Те се справиха с навигацията в етапа без почти никакви грешки и водят с три минути и 11 секунди. Всички автомобили Peugeot се класираха от второ до пето място в етапа днес, демонстрирайки, че последователността и надеждността са от съществено значение на Дакар.

• Беше много добър ден за Карлос Сайнц / Лукас Круз. С класиране на трето място в етапа, испанското дуо направи само няколко малки навигационни грешки, и продължава изкачването си в класирането до шестото място в общото класиране.

• Четвърти в етапа зад испанците беше дуото Сирил Депре / Давид Кастера, което имаше лошия късмет да стартира първо на пясъчния етап с няколко сложни за навигиране предизвикателства. Въпреки малката стресова ситуация на 2.5 километра след старта на етапа, в момента те са само три минути след съотборниците си Петерханзел / Котре в общото класиране, което е само едно примигване според разбиранията за Дакар.

• Петото най-добро време на етапа беше достатъчно за Себастиан Льоб / Даниел Елена да запазят четвъртото място в общото класиране: верни на своята стратегия за оцеляването в пясъчните дюни на Перу и атака на терен, който е по-подходящ за тях. С внимателен подход, те предпочетоха да излизат от автомобила, за да проверяват наклона на дюните в първата част на етапа, преди да ги преминат. Те изпълниха своята мисия да финишират етапа без рискове, а петото място ги държи близо до подиума в общото класиране.


Стефан Петерханзел (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°300)
Втори на Етап 3, първи в общото класиране

“Беше още един хубав етап, който беше типичен за рали рейдовете, с големи дюни, много офроуд навигация и няколко отсечки fesh-fesh (пясък, който изглежда като твърд, но реално е мек). Беше малко по-лесно от вчера, като пред нас имаше следи от мотоциклетите, което очевидно е в помощ по отношение на навигацията. Загубихме се малко на два пъти, веднъж защото се заблудихме по пътната книга, и веднъж поради моя грешка, когато реших да следвам един мотоциклетист: те не винаги са прави! Не бих казал, че карахме сигурно днес, но определено се опитвахме да намалим рисковете. Сега сме лидери и мисля, че това е резултат от последователността ни, така че това не е лоша идея към момента. Всички основни пилоти са все още в битка: като пилоти на Peugeot ние трябва да останем заедно и да бъдем силни“.


Карлос Сайнц (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°303)
Трети на Етап 3, шести в общото класиране

“Днес нямаше проблеми. Имаше само едно място около средата на етапа, на което трябваше да се върнем, за да наберем скорост за преминаването на една дюна. И после, на една от контролните точки, трябваше да се върнем обратно, защото я бяхме пропуснали в прахта. Останалото беше OK, оставаме фокусирани и концентрирани. Автомобилът се усеща добре”

Сирил Депре (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°308)
Четвърти на Етап 3, втори в общото класиране

“Бяхме се поотнесли в началото на етапа, което означаваше, че ни се наложи да спрем рязко и отидохме в една дюна. Това в действителност ни поуспокои малко, и ни върна в реалността! Бяхме първи на трасето днес и въпреки това поддържахме добър ритъм. В един момент Стефан ни задмина и успяхме да покараме заедно известно време. Това е Перу: тези етапи са толкова сложни, че винаги трябва да си нащрек, да караш бързо, когато можеш и да намаляваш, когато се налага. Направихме добър старт и сега просто трябва да продължим по този начин”Себастиан Льоб (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°306)
Пети на Етап 3, Четвърти в общото класиране

“Не се справихме добре в първата част на етапа днес: направихме една или две малки грешки, които обаче бяха полезни като урок за нас за останалата част от деня. Що се отнася до останалите, смятам, че имахме добро темпо, но беше много сложно: искахме да си спестим поемането на големи рискове. В първата част от етапа имахме проблем и с автоматичната система за понижаване на налягането на въздуха в гумите, но това беше оправено, благодарение на механиците ни в бивака”

Класиране в Етап 3:

1. Nasser Al Attiyah (QAT) / Matthieu Baumel (FRA), Toyota 4WD, 3h9m8s
2. Stéphane Peterhansel (FRA) / Jean-Paul Cottret (FRA), PEUGEOT 3008DKR Maxi, +4m5s
3. Carlos Sainz (ESP) / Lucas Cruz (ESP), PEUGEOT 3008 DKR Maxi, +6m07s
4. Cyril Despres (FRA) / David Castera (FRA), PEUGEOT 3008DKR Maxi, 7m43s
5. Sébastien Loeb (FRA) / Daniel Elena (MCO), PEUGEOT 3008DKR Maxi, +8m34s
6. Giniel de Villiers (ZAF) / Dirk von Zitzewitz (ZAF), Toyota 4WD, +10m11s
7. Bernard Ten Brinke (NED) / Michel Perin (F), Toyota 4WD, +18m07s
8. Martin Prokop (CZE) / Jan Tomanek (CZE), Ford 4WD, +18m56s
9. Jakub Przygonski (POL) / Tom Colsoul (BEL), Mini 4WD, +22m42s
10. Lucio Alvarez (ARG) / Robert Howie (ZAF), Toyota 4WD, +23m01s

Класиране след Етап 3:

1. Stéphane Peterhansel (FRA) / Jean-Paul Cottret (FRA), PEUGEOT 3008DKR Maxi, 6h34m58s
2. Cyril Despres (FRA) / David Castera (FRA), PEUGEOT 3008DKR Maxi +3m11s
3. Nasser Al Attiyah (QAT) / Matthieu Baumel (FRA), Toyota 4WD, +7m43s
4. Sébastien Loeb (FRA) / Daniel Elena (MCO), PEUGEOT 3008DKR Maxi, +10m11s
5. Giniel de Villiers (ZAF) / Dirk von Zitzewitz (ZAF), Toyota 4WD, +11m23s
6. Carlos Sainz (ESP) / Lucas Cruz (ESP), PEUGEOT 3008 DKR Maxi, +14m47s
7. Bernhard Ten Brinke (NLD) / Michel Perin (FRA), Toyota 4WD, +31m18s
8. Orlando Terranova (ARG) / Bernardo Graue (ARG), Mini 4WD, +35m19s
9. Martin Prokop (CZE) / Jan Tomanek (CZE), Ford 4WD, +38m56s
10. Nani Roma (ESP) /Alex Haro (ESP), Mini 4WD, +42m56s


ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ?
Peugeot 3008DKR Maxi е разработено на базата на Peugeot 3008 SUV, което спечели наградата Автомобил на годината 2017 на Европа. И това не е единствената състезателна кола за Дакар на Peugeot, разработена на базата на победител в конкурса Автомобил на годината: Peugeot 405 спечели Автомобил на годината на Европа точно преди 30 години, през 1988. Същата спечели Дакар (под формата на версията T16) през 1989 и 1990 година.


КАКВО ПРЕДСТОИ?
Етап 4 (Вторник 9 януари) Сан Хуан де Маркона > Сан Хуан де Маркона. 444 километра, от които 330 км в състезателен режим.
В знак на почит към оригинала на Дакар, този етап ще стартира от обща линия на плажа, като отпред ще има четири коли. След това пилотите ще трябва да се справят със 100-километрова права пясъчна част (една от най-дългите като цяло в Дакар) с дюни във всякакви форми и размери. Финалното предизвикателство за деня ще бъде преминаването през каньон, което ще бъде трудно за осъществяване.
Източник: www.peugeot.bg
Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

G-Special STOU 10W-40
G-Special STOU 10W-40
Разфасовка: 20 литра
Цена: 116.16лв.
Купи