Новини » Спорт

Карлос Сайнц, Лукас Круз и тяхното PEUGEOT 3008DKR MAXI триумфираха на един исторически ДакарAdmin21.01.2018г 

Карлос Сайнц, Лукас Круз и тяхното PEUGEOT 3008DKR MAXI триумфираха на един исторически Дакар

След 8793 километра на дюни, планински преходи, скалисти терени и различни опастности през Перу, Боливия и Аржентина, екипажът на Карлос Сайнц / Лукас Круз дадоха на PEUGEOT 3008DKR Maxi великолепна победа на четиридесетото Рали Дакар. Тази трета последователна победа на отбора Peugeot Total на най-трудното рали в света отразява и пазарния успех на PEUGEOT 3008 SUV, който беше отличен с наградата Автомобил на годината през 2017 г.

ПРЕДСТАВЯНЕ И НАДЕЖНОСТ
Маршрутът на 40-тото издание на Дакар се доказа като изключително труден по отношение на механиката. След този тест на издръжливост от почти 9000 километра, не само че PEUGEOT 3008DKR Maxi спечели седем от 13-те етапа, но също така демонстирра впечатляваща надежност. Единствените проблеми, които се проявиха, бяха незначителни такива с превключването на предавките, а причината за оттеглянето на PEUGEOT 3008DKR Maxi n°306 нямаше нищо общо с технически проблем. Новите гумите BF Goodrich се доказаха като изключително здрави на изискващия южноамерикански терен, докато смазочните материали на TOTAL осигуриха оптимално представяне за двигателя, въпреки надморската височина и екстремните условия.

ОТМЪЩЕНИЕТО НА МАТАДОРА
Карлос Сайнц и Лукас Круз не бяха късметлиии през изминалите три години на Дакар, но те се завърнаха по възможно най-силния начин. Като направиха майсторско каране на ралито от старта, двамата испанци демонстрираха качества и постоянство зад волана на PEUGEOT 3008DKR Maxi n°303. Те спечелиха етап 6 и етап 7 (от общо 14 етапа), за да поемат лидерството на маратонския етап, и не го изпуснаха до края. Победителите на Дакар 2010 отново бяха на челното място на подиума, като достигнаха Кордоба с преднина от 43 минути и 40 секунди пред своите конкуренти. Тази победа подчертава тяхната непоколебима вяра в рали-рейд проекта на PEUGEOT, като вложиха целия си опит и талант в подготовката на автомобилите DKR.

ПРЕМЕЖДИЯТА НА Г-Н ДАКАР
Стефан Петерханзел и Жан-Пол Котре, победителите на Дакар през 2016 и 2017 година с PEUGEOT, имаха изпълнено с екшън рали с две злощастни изживявания. На етап 7 (от 14), екипажът n°300 тряблваше да направят рязка маневра, за да избегнат четириколка, спряла по средата на пътя, и разрушиха задната лява част на своето окачване в скрит камък. След това, на старта на етап 13, актуалните все още шампиони на Дакар удариха дърво, което нанесе щети по тения усилвател на волана. И в двата случая, техните съотборници Сирил Депре / Давид Кастера им оказаха помощ, за да отремонтират колата си и да продължат. Тези премеждия се изразиха в това, че те загубиха първото и след това и второто място в общото класиране. Въпреки това те финишираха четвърти, след като се доказаха като най-бързия екипаж в отбора на Team PEUGEOT Total, с три етапни победи.

ДЕПРЕ / КАСТЕРА, БЪРЗИ И НАДЕЖДНИ
Първият екипаж на отбора PEUGEOT Total, който записа етапна победа на Дакар 2018 бяха Сирил Депре и Давид Кастера, които поеха лидерството в края на етап 2, демонстрирайки, че са направили нова стъпка напред в своето представяне. За съжаление, амбициите на двамата бивши мотоциклетисти бяха погубени от скала на пътя на километър 180 от етап 4. Тя разруши задното дясно окачване на колата им, което ги накара да спрат. С помощта на сервизния камион на отбора PEUGEOT Total, също участващ в надпреварата, екипажът на PEUGEOT 3008DKR Maxi n°308 успя да продължи, но с изключително сериозно закъснение. От този момент, демонстрирайки впечатляващ дух, дуото се отдаде на това да помага на своите съотборници, като в същото време постигна няколко впечатляващи етапни времена, когато имаха възможност (като по време на етап 8 и етап 11 например). В резултат на тяхното наказанието от 29 часа, Сирил Депре и Давид Кастера бяха класирани назад, на позиция, която не отразява техните истински качества като представяне.

СПИРАНЕТО НА ЛЬОБ
След като финишираха втори по време на миналогодишния Дакар, само пет минути след победителите, Себастиан Льоб / Даниел Елена стартираха тазгодишното събитие с ясната цел да победят. Те направиха отличен старт на ралито, въпреки маршрута през Перу, който основно включваше дюни и каране извън пътищата, който определено не беше в тяхна полза. След това, те спечелиха със стил етап 4, един от най-трудните етапи в модерната история на Дакар в Южна Африка. За съжаление, докато вървяха на втора позиция в общото класиране, те бяха принудени да се откажат по време на етап 5, между Сан Хуан де Маркона и Арекуипа в Перу. Тяхното PEUGEOT 3008DKR Maxi падна в мека пясъчна дупка, докато те се опитваха да избегнат друг състезател, който беше заседнал. Ударът се отрази с фрактура на опашната кост на Даниел Елена, което направи оставането му в надпреварата невъзможно.НАЙ-НОВАТА ГЛАВА В УСПЕШНАТА ИСТОРИЯ

Тазгодишната победа на Team PEUGEOT Total приключи и без това впечатляваща поредица успехи на PEUGEOT на Дакар, като се изрази в седмата победа за производителя от осем участия! Ето кратко напомняне за всичко, което PEUGEOT постигна на ДАКАР:

1987 : Победа за Vatanen/Giroux (205 T16 Grand Raid)
1988 : Победа за Kankkunen/Piironen (205 T16 Grand Raid)
1989 : Първо и второ място за Vatanen/Berglund и Ickx/Tarin (405 T16 Grand Raid)
1990 : Първо, второ и трето място за Vatanen/Berglund (405 T16 Grand Raid), Waldegard/Fenouil (405 T16 Grand Raid), Ambrosino/Baumgartner (205 T16 Grand Raid)
2016 : Победа за Peterhansel/Cottret (2008DKR)
2017 : Първо, второ и трето място за Peterhansel/Cottret, Loeb/Elena and Despres/Castera (3008DKR)
2018 : Победа за Sainz/Cruz (3008DKR Maxi).

ОСНОВНИ ФАКТИ ЗА ДАКАР 2018

Посетени държави: Перу, Боливия и Аржентина
Изминати километри: 8793 км, 4047 километра от които състезателни в 14 отчески и 13 етапа.
Етапни победи: 7 от 13 за PEUGEOT 3008DKR Maxi
3 за Петерханзел / Котре (етап 5, етап 8 и етап 10)
2 за Сайнц / Круз (етап 6 и етап 7)
1 за Депре / Кастера (етап 2)
1 за Льоб / Елена (етап 4)

Класирания на първа и втора, и първа, втора и трета позиция: 4 на първа и втора (етап 2, етап 4, етап 6 и етап 8), в това число и две на първа, втора и трета (етап 2 и етап 4)
Лидери в ралито: Депре/Кастера (етап 2), Петерханзел/Котре (етап 3 до етап 6) и Сайнц / Круз (етап 7 до етап 14).
Максимална скорост: 195.9 км/ч (Депре/Кастера етап 3)
Най-висока средна скорост: 108 км/ч (Сайнц / Круз етап 6)
Най-висока външна температура: 35° (етап 13)
Най-ниска външна температура: 6° (етап 6)
Максимална надморска височина: 4786 метра (SS8, Uyuni-Tupiza)

НАЕЛЕКТРИЗИРАЩО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО
Тази победа отбелязва финалното участие на PEUGEOT на ДАКАР. Сега PEUGEOT Sport ще се концентрира вълху FIA World Rallycross Championship (WorldRX). Сезонът ще започне на 14-15 април в Барселона, като Себастиан Льоб ще кара един от автомобилите PEUGEOT 208 WRX. В същото време, PEUGEOT Sport ще се подготвя за предстоящия електрически Rallycross шампионат през 2020 година. Това предизвикателство ще бъде посрещнато с наследник на настоящото PEUGEOT 208, което ще разполага с изцяло електрическа версия.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ОБЩО КЛАСИРАНЕ СЛЕД ЕТАП 14
1. Carlos Sainz (ESP) / Lucas Cruz (ESP), PEUGEOT 3008 DKR Maxi, 49h 16min18s
2. Nasser Al Attiyah (QAT) / Matthieu Baumel (FRA), Toyota 4WD, + 43min40s
3. Giniel de Villiers (ZAF) / Dirk von Zitzewitz (ZAF), Toyota 4WD, + 1h 16min41s
4. Stéphane Peterhansel (FRA) / Jean-Paul Cottret (FRA), PEUGEOT 3008DKR Maxi, + 1h 25min29s
5. Jakub Przygonski (POL) / Tom Colsoul (BEL), Mini 4WD, + 2h 45min24s
6. Khalid Al Qassimi (ARE) / Xavier Panseri (FRA), Peugeot 3008DKR, + 4h 20min58s
31. Cyril Despres (FRA) / David Castera (FRA), PEUGEOT 3008DKR Maxi, + 45h 19min10s

НА ЖИВО ОТ БИВАКА …

Бруно Фамен, директор PEUGEOT Sport

“PEUGEOT приключва кампанията си на Дакар по възможно най-добрия начин, благодарение на фантастичната победа на Карлос Сайнц / Лукас Круз и PEUGEOT 3008DKR Maxi, на едно рали Дакар, което ще остане в историята. Да постигнем три последователни победи на толкова сложно събитие е изключителен успех, което се дължи колкото на нашето много високо технологично ниво, толкова и на нашия неизчерпаем отборен дух. Изключително сме доволни с тази победа на Карлос и Лукас, които направиха абсолютно невероятно рали, справяйки се с всяко изпитание. Карлос допринесе толкова много за нашия проект за Дакар от самото начало, и поради това е фантастичо, че той може да бъде възтаграден по този начин. Три от нашите четири коли са на финала на най-трудното рали на десетилетието, а PEUGEOT 3008DKR Maxi демонстрира своето техническо превъзходство без проблеми. Това е голямо удовлетворение за целия отбор и огромен източник на гордост за PEUGEOT”.

Карлос Сайнц (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°303)
Девета позиция на SS14/Първа позиция в общото класиране

“Беше много трудно рали за мен. По всяка вероятност беше най-трудния Дакар в който съм участвал, дори в това число и тези в Африка. Организаторите ни предложиха наистина предизвикателно трасе, с толкова много невероятно трудни етапи. Дори последните два етапа преди финала бяха невероятни и в Перу също беше много сложно. Разбира се е много удовлетворяващо за Лукас и мен да спечелим толкова трудно рали. И същото се отнася за целия отбор на PEUGEOT, който свърши фантастична работа по време на цялата програма. PEUGEOT 3008DKR Maxi, по всяка вероятност, е най-добрата кола, която някога съм карал на рали-рейд. Благодаря на всички, които ни поддържаха в този проект, и огромно благодаря на PEUGEOT Sport”.


Стефан Петерханзел (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°300)
Втора позиция на SS14/Четвърта позиция в общото класиране

“Като цяло, тази седмица беше много добра за нас. Дюните в Перу бяха наистина нашия основен коз. След това нещата се промениха малко. Загубихме един час и 45 минути в Боливия след като ударихме скала, която не видяхме. Беше толкова невъзможно да я забележим, че даже не бях толкова ядосан. По-ядосан съм от това, което се случи в петък: ден, в кото направихме редица малки грешки. Смятам, че този Дакар беше изключително труден: най-трудният, който сме виждали в Южна Америка, без съмнение. Но това е духа на цялото това събитие, въпреки че този път нещата май бяха малко пресилени, ако се вземат предвид пилотите аматьори. Истинското удовлетворение за нас е в победата на Карлос и отбора на Peugeot. Това е великолепна награда за Карлос, който нямаше късмет през последните три години”.


Сирил Депре (PEUGEOT 3008DKR Maxi n°308)
13-а позиция на SS14/31 позиция в общото класиране

“Този Дакар тръгна добре за нас, след като спечелихме втория етап. За съжаление, проблемът, който имахме на етап 4 изцяло компрометира нашето цяло рали. От този момент нататък, всичко беше за това да помагаме на нашите съотборници, и не беше лесно да демонстрираме на какво бяхме способни. Най-важното нещо обаче беше да не правим грешки и просто да бъдем налични в случай, че Карлос или Стефан имаха някакви проблеми. Очевидно беше разочароващо рали за Давид и мен, но от друга страна ние сега започваме нашата кариера с автомобилите. Натрупахме много опит по време на Дакар тази година и това е изключително положително. Бих искал да благодаря на целия отбор на PEUGEOT Sport, който работи толкова силно и ни позволи да ставаме все по-добри в перфектна обстановка откакто започнахме през 2015”.


ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ?
Заводът на PSA Group в Паломар, в предградията на Буенос Айрес, произвежда PEUGEOT 308, PEUGEOT 408 и PEUGEOT Partner. В момента тече инвестиционен план в размер на 300 милиона евро за модернизирането на производствените му съоръжения: от 2019 година в него също така ще може да се произвеждат автомобили, разработен на новата ‘Common Modular Platform’, която може да се използва за електромобили и за автомобили със стандартно задвижване.

Източник: www.peugeot.bg
Коментари

Добави коментар

Рекламаwww.maslagaz.com

Gazpromneft HD 50
Gazpromneft HD 50
Разфасовка: 205 литра
Цена: 711.6лв.
Купи